Forum > Getz

[Getz TB] Problem podczas hamowania

<< < (2/2)

mortens:
Troszkę odświeżę temat. Sprawdziłem cylinderki ( rozebrałem zaciski + sprężyny) wszystko okazuję się okej. Ostatnio zauważyłem, że podczas zaciągania hamulca ręcznego raz wyświetli mi się "BRAKE" na desce a raz nie. ( losowo się po prosu świeci). Juz brakuję mi pomysłów co jest nie tak ale może te 2 problemy ze sobą jakoś się łączą :/

robaszek127:
Pewnie po prosty zacina się ten czujnik ręcznego. Można go sprawdzić rozbierając tunel.
Dziwne jest to że abs jest i blokuje się koło.  Może jakiś błąd jest i wyjdzie na czytniku. Na allegro teraz są tanie na obd2 i nie trzeba nawet mieć laptopa a wystarczy telefon na androidzie.

acc24:
Kontrolka ręcznego jest analogowa i działa w interakcji z dźwignią ręcznego (to zwykły włącznik).

Podjedź na stacje diagnostyczną, niech sprawdzą siłę hamowania na kołach tylnych, jak napisano żartów nie ma.

mortens:
Problem rozwiązany. Poprzedni właściciel widocznie źle zamontował sprężynę która trzyma obydwie szczęki. Sprężyna ta blokowała regulator ( zahaczała o ząbki którymi można regulować) przez co on sam wypadał z swojego miejsca docelowego. Idąc dalej... prawe koło nie hamowało a cała siła szła na lewe nawet przy lekkim hamowaniu. Co do ręcznego również rozwiązany problem jest tam "czujnik"/przycisk który po prostu był za nisko aby mógł działać poprawnie - widocznie po pewnym czasie użytkowania się nieco przygiął :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej