Autor Wątek: Temperatura silnika w i40 1.7 crdi  (Przeczytany 19160 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cobra_JM

• Giełda
Odp: Temperatura silnika w i40 1.7 crdi
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Grudzień 2024, 13:19:06 »
Jak dla mnie to rzeczywiście "zacięty" termostat na dużym obiegu. Na wolnych obrotach nie nagrzejesz na dużym obiegu. Co CI szkodzi. Wymień go to kosztuje kilkanaście PLN a przynajmniej będziesz miał coś sprawdzone. Jak dalej tak będzie to podjedź do mechanika może coś podpowie.

Offline Ziku90

• HKP
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Marzec 2025, 18:25:32 »
A więc wymieniony termostat na kupiony przeze mnie osobiście w ASO Hyundaia oryginał 255002A100 (chwilę już temu, jeszcze w zeszłym roku).

Płyn w końcu zaczął osiągać temperaturę ~90 stopni bez jazdy autostradą tylko podczas 'normalnego' użytkowania.

Co zauważyłem - górny wąż od chłodnicy w końcu jest zimny zanim płyn nie osiągnie +90 stopni, a nie jak wcześniej że był ciepławy już przy co najmniej 40.

Piki na wykresie temperatury dalej są ale może to wina taniego interfejsu OBD.

P.S. Co do teorii z wentylatorem chłodnicy chodzącym zawsze przy klimie - nie jest to prawdą. Wygląda na to, że włącza się kiedy zwyczajnie system tego potrzebuje.

W załączeniu zrzut z rejestracji postoju pod garażem ~15 minut - płyn trzyma temperaturę ~86 stopni (klima włączona), wcześniej widać, że osiągnął bez problemu okolice 90 stopni (powrót z roboty, ~12 km).

Offline Cobra_JM

• Giełda
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Marzec 2025, 22:33:21 »
Czyli miałem rację - termostat. Powodzenia w użytkowaniu autka !.

Offline Padrian92

• HKP
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Marzec 2025, 08:30:39 »
Dzień dobry, chciałbym podpiąć się do tematu ponieważ, nie chce tworzyć nowego wątku a może znajdę tu rozwiązanie. Od roku jestem w posiadaniu Hyundai i40 1.7 141km r. 2015. Auto kupiłem w Lipcu 2024. Przed zakupem podłącza jazdę próbnych problemu nie wyczułem, natomiast po 2 tygodniach użytkowania już tak. Problem polega na szarpanie podczas delikatnego przyspieszania lub co jest bardziej wyczuwalne podczas jadzdy na tempomacie. Auto tak jakby się delikatnie dławiło i nie mogłem utrzymać płynnie prędkości. Byłem w Aso nie stwierdzili problemu i mnie odesłali do domu. Auto użytkowałem dalej. I teraz najciekawsze w momencie gdy przyszły zimniejsze dni czyli okres od Października do Marca auto magicznie przestało szarpać. Problem pojawił się ponownie teraz gdy temperatura otoczenia wzrosła. Dla przykładu w sobotę gdy na zewnątrz było 18 stopni jadąc na trasie S11 na tempomacie prędkość 130kmh szarpanie występowało, natomiast wczoraj temp otoczenia 10 stopni brak szarpania. Od początku użytkowania auta również temperatura oleju silnika nie dochodzi do 90 stopni tylko jest jedna kreseczka przed. Z góry dziękuję za odpowiedzi i wybaczcie długa wiadomość. Jeśli gdzieś był ten problem poruszany proszę o przekierowanie. Pozdrawiam Piotrek

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Marzec 2025, 10:42:05 »
Takie rzeczy ciężko jest wyczaić co się dzieje. Mechanik zazwyczaj wymienia części aż trafi bo i tak klient płaci. Na początku warto wymienić filtr paliwa jeśli jest stary. Jeździć i obserwować może wreszcie wyskoczy jakiś bład. U mnie przy zapalaniu raz też przerywał i nieraz podczas jazdy. Aż nie zapalił wcale a okazało się, że EGR się zaciął.

Offline Padrian92

• HKP
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Marzec 2025, 10:49:52 »
Filtr wymieniony na nowy, czyszczone też były wtryskiwacze. Jak na razie obserwuję i właśnie ta różnica temperatur mi się mocno rzuciła w oczy. Dzięki za podpowiedź 😉👍

Offline Cobra_JM

• Giełda
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Marzec 2025, 21:42:50 »
Temperaturą 90 stopni aż tak się nie przejmuj. Ja mam cały czas ok. 85 stopni. To musi być coś innego. Może jakiś czujnik temperatury źle dobiera mieszankę. Wg mnie wygląda jakby Ci podawał za bogatą mieszankę właśnie ze względu na temp. To tak jak zimie na rozruchu daje bogatszą a w lecie mniej. W końcu to zależy od temp otoczenia. Gdzie jest taki czujnik to niestety nie wiem. Może też być że jakiś wtrysk bardziej "leje" i właśnie robi za bogatą mieszankę. W ropniaku też musi być jakiś system doboru mieszanki przecież.

Aha. Czyszczenie wtrysków nie zlikwiduje ewentualnego "lania" danego wtrysku bo może być już jakoś uszkodzony.
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2025, 21:48:50 przez Cobra_JM »

Offline Padrian92

• HKP
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 01 Kwiecień 2025, 08:46:04 »
Dzięki za odpowiedź. Też właśnie podejrzewam jakiś czujnik bo jeśli problem był stały to różnica temperatury otoczenia nie miałby wpływu na te szarpanie. Wezmę tą wskazówkę pod uwagę 😉👍