Forum > i40 VF

Temperatura silnika w i40 1.7 crdi

<< < (6/8) > >>

XT1097:
Szukacie dziury w całym. Termostat otwiera się ok 95 stopni i średnio, pod sznurek trzyma 90 stopni. Wszystko jest ok. A to że auto stygnie jak stoisz jest oczywiste i w twoim wypadku wynika z ciągłej pracy wentylatora O CZYM WCZESNIEJ PISALEM. Wentylator odprowadza więcej ciepła niż dostarcza silnik na postoju.
Tak więc szukacie dziury w całym.
Pozdrawiam

Ziku90:

--- Cytat: XT1097 w 16 Grudzień 2024, 06:42:51 ---Szukacie dziury w całym. Termostat otwiera się ok 95 stopni i średnio, pod sznurek trzyma 90 stopni. Wszystko jest ok. A to że auto stygnie jak stoisz jest oczywiste i w twoim wypadku wynika z ciągłej pracy wentylatora O CZYM WCZESNIEJ PISALEM. Wentylator odprowadza więcej ciepła niż dostarcza silnik na postoju.
Pozdrawiam

--- Koniec cytatu ---

Nigdy w żadnym aucie którym jeździłem nie było takich spadków temperatury na postoju, że widocznie kreski znikają ze wskaźnika. Zawsze wskazówka stała w miejscu i koniec, więc dla mnie to jest bzdura.

To że wentylator chodzi to jedno - czy termostat nie jest od tego, żeby zamknąć obieg na chłodnicę, żeby ten wentylator nie miał wtedy wpływu na temperaturę cieczy chłodzącej? Chyba właśnie od tego jest.

Nie uwierzę, że sytuacja w której mam 60 stopni po 5 minutach pod garażem jest normalna. Szczególnie, że nawet podczas jazdy silnik ma problem, żeby osiągnąć 90 stopni.

--- Cytat: XT1097 w 15 Grudzień 2024, 21:30:11 ---No to wszystko gra. Masz takie spadki na postoju bo masz włączony wiatrak. Wyłącz klimę, wiatrak się wyłączysz i będziesz miał to czego oczekujesz.

--- Koniec cytatu ---

Aż z ciekawości to sprawdzę na czasie.

Cobra_JM:

--- Cytat: XT1097 w 16 Grudzień 2024, 06:42:51 ---Szukacie dziury w całym. Termostat otwiera się ok 95 stopni i średnio, pod sznurek trzyma 90 stopni. Wszystko jest ok. A to że auto stygnie jak stoisz jest oczywiste i w twoim wypadku wynika z ciągłej pracy wentylatora O CZYM WCZESNIEJ PISALEM. Wentylator odprowadza więcej ciepła niż dostarcza silnik na postoju.
Pozdrawiam

--- Koniec cytatu ---

A właśnie że takie objawy dziwnego chłodzenia się silnika miałem na "zaciętym" termostacie na dużym obiegu. Po wymianie na nowy temperatura wróciła do normy obojętnie czy wiatrak klimy działał czy nie.

Ziku90:
A więc wykresy z dzisiaj. Klimatyzację wyłączyłem, wentylator zatem nie chodził na postoju (jak podczas jazdy to nie wiem).

Najpierw powrót z roboty ~13 kilometrów - temperatura ledwo doszła do 80. Rejestrację włączyłem z chwilowym opóźnieniem stąd start od ~40 stopni.

Chwila stania pod blokiem a następnie podjazd pod garaż i tam grzebanie przy aucie na włączonym silniku praktycznie pół godziny - jak widać +/- 76 stopni, zasadniczo można stwierdzić, że temperatura ani nie rośnie ani nie spada w tej sytuacji, ani nie jest to książkowe 90 stopni.

XT1097:
Wszystko jest OK.
Wesołych Świąt.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej