Autor Wątek: Hyundai accent 2 Problem z mechanizmem zamykania drzwi.  (Przeczytany 3500 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

xardas

• Gość
Hyundai accent 2 Problem z mechanizmem zamykania drzwi.
« dnia: 04 Luty 2009, 21:42:56 »
Witam ponownie. Postanowiłem podzielić się moim problemem.
W mrozy, nawet takie małe (5 razy tej zimy mi się to zdarzyło) mam taką sytuację że otwieram drzwi (kluczykiem), wsiadam, zatrzaskuję drzwi, a one się nie zamykają.
Coś jakby przymarzało w mechaniźmie zatrzasku. Dodam że samochód jest mało użytkowany, a przez 8 lat przejechał bagatela 30 tys km..... Mam go od nowości i taki jest faktyczny przebieg auta, nic nikt nie kręcił itp. Ale mniejsza o to.

Nagrzewanie suszarką pomaga. Raz nie miałem suszarki, ale miałem za to egzamin na uczelni :) i mi się trochę śpieszyło, uruchomiłem silnik, pełny gorący nawiew na kabinę, przyłożyłem ręce do blachy w miejscu tego mechanizmu blokującego i po minucie usłyszałem "pyknięcie" i jakby nigdy nic zamknąłem normalnie drzwi. Trochę mnie to denerwuje. Jak będę miał czas to rozbiorę boczki i wysmaruję te zamki, ale chwilowo nie mam takiej możliwości.

Bo na moje oko to te deszcze/ śniegi powodują, że w drzwiach jest sporo wilgoci, zamek z racji nie używania przyrdzewiał i teraz jak się nadarza okazja to wycina mi takie numery. PS. Dotyczy to drzwi przednich lewych, prawych i bagażnika :D (czyli wszystko prócz tylnych). Dziwna sprawa...

Spotkał się z was ktoś z czymś takim ? Może to jakaś przypadłość hyundaiów ?

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Luty 2009, 22:35:09 »
Mam podobnie. W czasie mrozów nie otwierają mi się przednie drzwi, i muszę kombinować. Zamarzają cięgna w zamku i się blokuje. Jak się je porządnie (popsika) wd 40 to na jakiś czas ma się spokój.
Tam się jakoś wilgoć dostaje i zalewa mechanizm zamka.
Miałem już kilka razy nawet tak ,że jak się spieszyłem to na siłę otworzyłem drzwi i mi się cięgna przesunęły. Musiałem poustawiać. Drażni minie już to bo co zima mam ten sam problem. Ale ten typ już chyba tak ma.

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Luty 2009, 12:45:21 »
Ja takich problemów nie miałem ale zdjął bym tapicerkę w drzwiach wysuszył wszystko wypsikał dokładnie sprayem silikonowym poruszał zamkiem i znowu wypsikał i na kilka lat powinien być spokój ;-)

Mimix

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Luty 2009, 13:14:17 »
Rozbierz tapiecerke, odkrec zamek wyczysc go i przesmaruj porzadnie :) smar bedzie usuwal wode jesli sie jakakolwiek dostanie. Powinno pomoc :) jesli nie masz warunkow zbytnio do zrobienia tego, mozesz co jakis czas psiknac wd40 lub smarem w spray'u ;)

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Luty 2009, 15:53:04 »
Smar w sprayu to jest właśnie na bazie silikonu ( ten sam do smarowania uszczelek drzwi albo zamków karabinu ;-) ) a wd40 nie psikaj bo odparuje i co roku bedziesz robił to samo. Wd40 TYLKO do smarowanie przed zimą wkładki zamków - bo wypiera wodę ;-)

xardas

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Luty 2009, 16:34:36 »
Narazie nie mam warunków do rozbiórki i przesmarowania drzwi. Zresztą przy takiej temperaturze to zaczepy plastikowe od tapicerki mogą popękać. Użyłem wd40, jak dotąd jest ok, potem przesmaruję wszystkie zamki.

Cien

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Luty 2009, 00:31:10 »
Cytat: "BLOONDYN"
Smar w sprayu to jest właśnie na bazie silikonu ( ten sam do smarowania uszczelek drzwi albo zamków karabinu ;-) ) a wd40 nie psikaj bo odparuje i co roku bedziesz robił to samo. Wd40 TYLKO do smarowanie przed zimą wkładki zamków - bo wypiera wodę ;-)

Ja bym jednak polecił bez bazy na silikonie ...

BIAŁY SMAR PÓŁSTAŁY HSW-100 (sam stosuje i chwalę )

http://allegro.pl/item557204868_wurth_smar_bialy_polstaly_hsw_100.html

Tak czy siak - także odradzam stosowanie WD40 (itp), nie zgodze się że odaruje ;)
Ale jest w stanie bardzo rzadkim i zaraz spłynie to co się nasmaruje - daje to bardzo krótkotrwały efekt.

I na boga nie zgodzę się z Tobą @BLOONDYN
WD40 - to można tylko do odkręcania śrub jako środek penetrujący, żadnych zamków, ani tym bardziej nie zalecam do mechanizmów wycieraczek itp.
Jak wspomniałem, WD40 ( i jemu podobne) jest w stanie płynnym, więc pomaga tylko na chwilę wypłukując dodatkowo ewentualne pozostałości smarów stałych w mechanizmach, czym bardziej szkodzi na dłuższą metę niż pomaga.

Dodam że generalnie nie zaleca się stosowania smarów do żadnych zamków, ale z praktyki właśnie zastosowanie smaru do zamków samochodowych, zdecydowanie pomaga w ochronie przed wilgocią - szczególnie po myjni samochodowej, jak pod ciśnieniem wciska się woda do samego środka w zamku. Później wystarczy mały "minus" na dworze i pozamiatane :mrgreen:
Producenci zamków samochodowych nie przewidzieli skutków działania myjek pod ciśnieniem ;)

foyle

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Luty 2009, 10:28:42 »
Cytat: "Cien"

Ja bym jednak polecił bez bazy na silikonie ...

Tak czy siak - także odradzam stosowanie WD40 (itp), nie zgodze się że odaruje ;)
Ale jest w stanie bardzo rzadkim i zaraz spłynie to co się nasmaruje - daje to bardzo krótkotrwały efekt.

I na boga nie zgodzę się z Tobą @BLOONDYN
WD40 - to można tylko do odkręcania śrub jako środek penetrujący, żadnych zamków, ani tym bardziej nie zalecam do mechanizmów wycieraczek itp.
Jak wspomniałem, WD40 ( i jemu podobne) jest w stanie płynnym, więc pomaga tylko na chwilę wypłukując dodatkowo ewentualne pozostałości smarów stałych w mechanizmach, czym bardziej szkodzi na dłuższą metę niż pomaga.

Zdecydowanie zgadzam się z powyższym , ale z małą poprawką.
Miałem już podobne doświadczenia , raczej do zamka nie psikam niczego a tym bardziej WD40 (wysuszy) ani silikonu ( jak się ociepli to będzie się zbierał kurz )
Uważam że najbardziej do tego nadaje się smar teflonowy , ja używam BERNERA PTFE ( mi pomógł na całą zimę )ale mogą być i inne np. LUBE 2000 , PRF TEFSOL/520 ewentualnie MCK-OT .
I nie prosto w zamek , ale na wszystkie cięgna i prowadnice .
Jeżeli już smar silikonowy ( choć lepszy jest bez ) to polecam jakiś smar z dodatkiem teflonu np. Naskosil
Smar teflonowy przeznaczony jest do użytku na styku powierzchni wykonanych z tworzywa sztucznego, metalu, ceramiki, gumy i wielu innych.

tiomasz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Marzec 2009, 23:57:22 »
No to jak o zamkach to ja tez mam pytanie. Po tych mrozach moj centralny zadziala raz na 20 razy???. W czasie mrozów wogole nie otwierał drzwi dopiero jak sie odmroził to załapał (otwierane byly ręcznie bez problemów), a teraz mu tak zostało ;/ gdzie szukac przyczyny? jest tam jakis główny sterownik ktory steruje reszta drzwi? i jeszcze jedno pytanie centralny mam tylko w 3 drzwiach (kierowca i tył )czy to mozliwe?, ze od strony pasazera nie jest zamontowany? czy jak to mi kiedys ktos powiedzial ze w hyundai-ach tak montuja? Pozdrawiam

kml

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Marzec 2009, 08:08:37 »
tiomasz, użyj opcji szukaj to raz. Dwa: masz sterownik "master" który kieruje reszta drzwi to dwa. Sterowniki/całe zestawy mozna tanio kupić na allegro, ja brałem od stiga to trzy. Wymiana siłowników odbywa się poprzez demontaż tapicercki i nie jest jakieś nie wiadomo jak trudne, ale byc moze bedziesz sie musiał dostać do centralki i odwrócic kabel sygnaowy od zamykania zamka tak jak musialem zrobić to cztery ;)

tiomasz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Marzec 2009, 11:17:48 »
KML Napewno skorzystam z opcji szukaj ;)