2 szklanki były nowe a 2 zamienione miejscami.Koszt robocizny 1000 zł + części (całość wyszła 1300 zł brutto). W tej cenie było też ustawienie rozrządu, bo był przestawiony i wymiana oleju.
W zeszłym roku byłem w innym warsztacie gdzie pojechałem ze względu na to, że silnik mi "cyka", "klekocze". Najpierw wymienili mi łańcuch z napinaczem a gdy to nie pomogło zmierzyli luzy i częściowo grubości szklanek. Nie podjęli się jednak regulacji ponieważ powiedzieli, że czas oczekiwania na szklanki w ASO to 3 miesiące. Miałem do nich wrócić gdy zakupię odpowiednie szklanki. Jednak gdy zacząłem zgłębiać temat okazało się, że w tym warsztacie chcieli regulować mi luz na zaworach wydechowych na 0,20 mm a zgodnie, z tym co znalazłem na wydechowych powinno być 0,25. Dodatkowo ostatnio podłączyłem komputer i pokazał się błąd P0016, który ciągle powracał a po ściągnięciu pokrywy zaworów okazało się, że rozrząd jest przestawiony (po jednym ząbku na oby wałkach). Dlatego też postanowiłem już nie wracać do tego warsztatu i zacząłem szukać nowego i tak znalazłem Auto-Szlif. Najpierw chciałem, oddać auto tylko na pomiar luzów i grubości szklanek (pomiarom z poprzedniego warsztatu nie za bardzo ufałem) ale ze względu na to, że taki pomiar wymaga częściowego rozłożenia rozrządu to jego koszt wyniósłby około 500-600 zł a dodatkowo trzeba by płacić za regulację po zakupie szklanek. Dlatego najpierw kupiłem 2 szklanki na podstawie pomiarów z pierwszego warsztatu a dwie szklanki miały być podmienione i z taką informacją oddałem samochód do Auto-Szlifu. Tam po pomiarach potwierdzili, że taka podmiana szklanek wystarczy. Ogólnie zakres prac jaki wykonali to:
1) ustawienie rozrządu (do tego ściągali pokrywę łańcucha)
2) pomiar luzów wraz z pomiarem grubości wszystkich szklanek - to tak, żebym na przyszłość mógł dobrać szklanki po samym pomiarze luzów)
3) wymiana 2 szklanek na nowe i podmiana kolejnych 2.
4) wymiana oleju i filtra oleju.
Przy ściąganiu pokrywy łańcucha warto pamiętać o wymianie o-ringów uszczelniających kanał pompy oleju oraz uszczelkę pompy wody (temat poruszony pod linkiem:
http://forum.mojaceed.pl/viewtopic.php?t=9102 )
Niestety po regulacji zaworów "cykanie" nie ustało. Co charakterystyczne z tym cykaniem to występuje gdy silnik pracuje na luzie oraz przy hamowaniu silnikiem. Gdy jadę z wciśniętym gazem lub gdy jest naluzie z wciśniętym gazem "cykania" nie słychać. Dodatkowo cykanie ma częstotliwość o połowę mniejszą niż obroty silnika (przy 1000 obrotów na min jest 500 "cyknięć na minutę). Czasami można przeczytać, że te silniki tak mają.