Autor Wątek: [ix35 EL] Auto traci moc/obroty przy ruszaniu "po nocy&  (Przeczytany 10906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kt0s

• Gość
[ix35 EL] Auto traci moc/obroty przy ruszaniu "po nocy&
« dnia: 01 Listopad 2013, 18:42:17 »
Witam. Od momentu zakupu ix35 czytam posty na forum, teraz przyszedł czas na przywitanie: witam! wszystkich klubowiczów :)
oraz pierwszy... no właśnie niestety... problem.

Moja wersja to 2.0l benzyna z gazem (BRC). Rocznik 2011. Przebieg 12000.

Problem nie objawia się zawsze. Nie nalazłem jeszcze klucza powiązanego z przyczyną, ale może mieć na to wpływ temperatura otoczenia. Przy ruszania autem "po nocy" nie ma problemu z uruchomieniem silnika jednak przy próbie jazdy obroty spadają i nawet przy naciśnięciu gazu auto nie ma mocy. Dzieje się tak około 10-20 sec. po chwili wszystko wraca do normy i nie ma już problemów. Dodam, że instalacje gazowa nie jest jeszcze aktywna. Jest to uciążliwe przy wyjeździe z parkingu na ruchliwą drogę, gdy po ruszeniu auto nie włącza się płynnie do ruchu.

Miał ktoś podobne objawy? Jakieś pomysły dotyczące przyczyny?

cruel

• Gość
[ix35 EL] Auto traci moc/obroty przy ruszaniu "po nocy".
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopad 2013, 21:00:10 »
Jest to w zasadzie widoczne w każdym aucie o poranku. U jednych objawia się to bardziej dosadnie, inni aż tak tego nie odczuwają.
U mnie co prawda tyczy się innego auta, ale odczuwam różnicę jak wyjadę autem z garażu obłożonego styropianem, a wyjadę po nocowaniu pod chmurką.

kt0s

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopad 2013, 06:56:48 »
Nie jest to jednak zdrowy objaw. Ja w innych autach nie miałem takiego problemu. W ASO też nie byli w stanie nic ciekawego orzec. Konieczne jest zostawienia auta u nich na noc na co nie mogę sobie teraz pozwolić.

Jak u Was wygląda sytuacja?

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopad 2013, 09:22:39 »
w żadnym zdrowym aucie tak się nie dzieje. Mam 2 hyundaie i20 i ix35 oba garażują w tym samym miejscu. żaden nie ma zadyszki po wyjeździe z garażu.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopad 2013, 09:35:04 »
A ruszasz od razu po odpaleniu, czy pozwalasz mu pochodzić na luzie te 10-15 sekund?

kt0s

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopad 2013, 10:35:09 »
W praktyce ruszam zazwyczaj "od razu". Spróbuje przez tydzień zostawić auto na 30sec. po uruchomieniu. Zobaczymy czy pomoże.

Temat o tyle ważne dla mnie, że moje się mrozów przy, których problem może się nasilić.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Listopad 2013, 15:28:06 »
Cytat: "kt0s"
W praktyce ruszam zazwyczaj "od razu". Spróbuje przez tydzień zostawić auto na 30sec. po uruchomieniu. Zobaczymy czy pomoże.

Temat o tyle ważne dla mnie, że moje się mrozów przy, których problem może się nasilić.

No to chyba masz odpowiedź. Miałem renówkę benzynowo-gazową, która miała to samo. Musiała pochodzić chwilę na luzie i nie było już problemu. Im było zimniej tym dłużej.  Tak po prostu miała przez 12 lat bezawaryjnej eksploatacji.

kt0s

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopad 2013, 17:51:02 »
Rzeczywiście przy odczekania około minuty od startu jest dobrze. Poobserwuje jeszcze jak to będzie wyglądać dalej. Zastanawiające jest czemu tak jest. Skoro nie każdy ix35 tak ma to czemu tak się w moim dzieje...

Jak sprawa wygląda u innych posiadaczy?

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopad 2013, 18:52:45 »
ja bym pojechał do aso i zlecił logowanie parametrów silnika. jak dla mnie to albo czujnik temperatury powietrza zasysanego niedomaga albo coś z przepływką.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Listopad 2013, 19:06:25 »
W silnikach benzynowych w ix35 raczej jest MAP, a nie MAF.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopad 2013, 07:33:08 »
różnie to jest. zależy od konstrukcji

miałem almere n16 był maf teraz nie wiem bo nie grzebałem w ixie.

Offline belgrano

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lipiec 2018, 11:45:39 »
Witam,
wracam do tematu. mam podobny przypadek jeśli auto postoi z 8 godzin nie ważne dzień, noc i temperatura  teraz lato to dlawi przy ruszaniu i auto sie dusi i nie idzie. Odpalam po przekręceniu stacyjki po 10-20 sek. Wczesniej tego nie miałem. Co moze sie dziać?. Świece nowe, filtry. Przebieg 160 000km. Nie mam pomysłów. Silnik 2,0 MPI 163km

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lipiec 2018, 22:22:34 »
Rozuniem ze  check engine sie nie pojawia? Na poczatek zresetowalbym programem diagnostycznym ustawienia komputera i pojezdzil z 50km na benzynie, sprawdz stan akumulatora czasami imteligentne systemy zarzadzania zasobami w samochodzie potrafi odlaczac nie to co trzeba, znany jest rowniez w naszej wersji  problem z brudzaca sie przepustnica - tutaj zalecalbym  zastosowac czyszczenie, jak z luzem zaworowym sprawdzales stan lub regulowales ?
Zrob nastepujacy test po odpaleniu podnies mu troche obroty tak na okolice 2tys i potrzymaj z 30s bez dodawania hazu - czy obroty trzyma rowno czy spadaja i ponownie wracaja na 2 tys? Jezeli to drugie to reset ECU z opcja przywrocenia nastawow map sensor prawdopodobnie pomoga na dluzszy czas ;) Daj znac jak juz wyleczysz pacjenta

Offline kostek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Listopad 2018, 20:09:33 »
Witam

Czy komuś udało się rozwiązać problem.

Offline kcupak

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Grudzień 2018, 19:17:23 »
Witam u mnie to samo. Dławi sie nie reaguje na gaz. Czy ktos rozwiazał juz ten problem.

[ Dodano: 2018-12-13, 19:25 ]