Forum > i30 PD

Przeskok (haczenie) przy wciskaniu pedału gazu

(1/1)

Jacik:
Witam,

Mam wersję 1.4 MPI benzyna w manualu.
Przy wciskaniu pedału gazu tak ok 2 - 3 cm od podłogi czuć przeskok - w moim odczuciu bardziej haczenie - po czym dalej jak się wciska jest OK.
Czy może to być związane z funkcją „kickdown” która odpowiada za szybszą redukcję biegów w automacie, a w manualu nic nie robi?
Wyobrażam sobie, że cały mechanizm pedału gazu jest ten sam w manualu i automacie.

Czy ktoś może potwierdzić moje przpuszczenie?
Ktoś ma takie same objawy.

Jestem już umówiony w ASO w związku z tym objawem, ale trochę poczytałem i teraz wydaje mi się że tak po prostu ma być.

asche:
Przy okazji wymiany oleju w ASO zagadnąłem o to i podobno jest tak jak piszesz - TTTM.

iPeace:
Jeśli mówisz o tym co myślę i jest to podobne odczucie do kick downa w automacie, to w manualu jest to przycisk który służy do chwilowej dezaktywacji ogranicznika prędkości.  Np. Ustawisz ogranicznik na 80km/h, wyprzedzasz i brakuje prędkości to zamiast grzebać na kierownicy, "przełamujesz" ten przycisk pedałem gazu i lecisz do odcinki ;)

Jacik:
Dzięki za odpowiedzi.

Gość w ASO powiedział, że w manualu przełamanie gazu nic nie robi i jest to funkcja tylko do automatu.
W rozdziale o ograniczniku prędkości jest tylko wzmianka o wciśnięciu na ponad 70%.
Trzeba chyba samemu przetestować czy to tak działa.

[Edited]
Wczoraj przetestowałem z ogranicznikiem prędkości. Działa tak jak kolega wyżej opisał.

iPeace:
Właśnie mi przy prezentacji auta sprzedawca wspomniał o tym przycisku. Dziwią te rozbieżności, bo pewnie z tego samego salonu mamy auto.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej