Autor Wątek: [Elantra XD] [Elantra XD] Polerowanie przednich świateł - jak ?  (Przeczytany 21576 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MarcinN

• Gość
[Elantra XD] Polerowanie przednich świateł - jak ?
« dnia: 24 Marzec 2012, 08:03:46 »
Moje przednie światła w Elantrze jakoby zmatowiały.

Czy ktoś z Was polerował je u siebie?

Czy wystarczy samą pastą lekko ścierną, czy trzeba po kolei najpierw papierem ściernym?

Czy nie zetrę jakiejś zewnętrznej warstwy ochronnej?
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2020, 17:55:36 przez Brt »

badzio1977

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marzec 2012, 08:32:02 »
miałem lekko polerowane - pastą źle nie jest ale błysku nowości nie odzyskały

gacus2004

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marzec 2012, 17:58:32 »
Polerowałem ,najpierw papier ścierny 1500, 2000, 2500 na mokro, następnie polerowanie polerką rotacyjną przy użyciu pasty Meguiars Ultimate Compound tak do 1500 obrotów max.Trzeba uważać aby zbyt mocno klosz się nie nagrzewał. Na koniec zabezpieczone zostały woskiem. Jeśli o efekt chodzi to wyglądają jak nowe, miesiąc ponad już minął i dalej bez zmian. Ta warstwa lakieru ochronnego jest słaba, to właśnie ona żółknie i matowieje , ja ją zdarłem całkowicie i jest ok.
Ps: Jesli niemasz polerki to można użyć wiertarki z regulacją obrotów, ale bardziej trzeba uważać.

badzio1977

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marzec 2012, 20:12:52 »

MarcinN

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Kwiecień 2012, 19:19:59 »
CO ROBIĘ ŹLE?!

Witam,

Dzisiaj polerowałem reflektory. Zacząłem od połowy jednego, w razie, gdyby coś poszło źle.
Najpierw papier wodny 1200, potem 2000 - wszystko zmatowione tak ja się spodziewałem.

Teraz wiertarka z obrotową tarczą filcową i pastą - nie pamiętam jaką, ale jakaś do czyszczenia - być może tu tkwi problem. Po 15 minutach polerowania - nie ma szału, jest minimalnie gorzej niż było przed rozpoczęciem pracy, a mam naprawdę dość matowe już te moje światła.

Czy dobrałem zła pastę, czy ogólnie dupwato coś robię? Mam w garażu pastę lekko ścierną (nazwy nie pamiętam), spróbuję nią jutro.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Kwiecień 2012, 19:28:40 »
Nie do czyszczenia tylko właśnie lekkościerna, papier wodny bo inaczej zbyt duże rysy porobisz i przypalisz materiał. Natomiast pasta nakładana ma być na suchą czystą powierzchnię małymi ilościami i pomału, raz pastą - raz polerka. I wszystko wykonujesz nie w 5 minut tylko aż będzie efekt. Możliwe że potrzebujesz dużo więcej czasu skoro mas zbardzo zmatowione.

MarcinN

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Kwiecień 2012, 07:56:03 »
Piszesz: raz pasta, raz polerka - konkretnie to jaka polerka? Myślałem, że pasta z filcową tarczą na wiertarce jest ostatnim etapem.

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Kwiecień 2012, 11:22:06 »
a polerką orbitalną da rade?

tumariusz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Kwiecień 2012, 12:52:58 »
Cytat: "MarcinN"
Najpierw papier wodny 1200, potem 2000 - wszystko zmatowione tak ja się spodziewałem.

Ja polerowałem swoje w Santa Fe ale zaczynałem od 2000 później były jeszcze dwa o większej gradacji , dopiero na zakończenie pastą polerską i powiem że wyszło całkiem całkiem.

gacus2004

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Kwiecień 2012, 22:12:16 »
Da radę, trochę dłużej potrwa.

MarcinN

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Kwiecień 2012, 08:55:59 »
Powalczyłem wczoraj ponownie.
Tym razem miałem pastę lekko ścierną (jakaś tanizna do samochodu).
Zadziałało pięknie. Zrobiłem jeden reflektor w 15 minut. Dałoby się szybciej, ale polerowanie tarczą filcową wymaga pewnej wprawy.

Po pierwsze: nie naciskać mocno. Filc jest dość twardy i można porysować reflektor - i trzeba zaczynać od początku.

Po drugie: ciężko mi uzyskać zupełnie jednolity efekt. Tu i tam jest minimalnie gorzej, ale ogólnie reflektor lśni jak (prawie) nowy. Przy większej wprawie byłoby jeszcze lepiej.

gacus2004

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Sierpień 2013, 00:06:36 »
Jeszcze jeden sposób jest dobry na pożółkły ,zmatowiały reflektor .Pasta do zębów idealnie się do tego nadaje,wyciskamy z tubki zwykłą fluorową pastę na szmatkę i polerujemy lampę małymi okrężnymi ruchami,lekko dociskając przez jakieś 15-20 minut. Po tej operacji myjemy reflektor wodą i wycieramy do sucha.Jeśli nie jest jeszcze dobrze czynność powtarzamy.Na koniec warto wypolerowaną lampę zabezpieczyć woskiem.

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Sierpień 2013, 12:32:57 »
Ta pasta do zębów  to z papierem ściernym czy sama wystarczy tylko odpowiednio więcej czasu potrzeba? Czy pasta polerska lekko ścierna i dużo czasu nie wystarczy? Pytam bo muszę to robić ręcznie ponieważ nie mam gdzie podłączyć sprzętu.

EDIT: Zrobiłem jak napisano, ale miałem za gruby papier (400) i nie wyszło jak trzeba, ale efekt i tak jest widoczny. Reflektor jest biały a nie żółty. Został mi drugi, ale teraz zrobię to inaczej. W Praktikerze można kupić dwa rodzaje past polerskich: lekko ścierną TURBO i do usuwania rys ULTRA CUT. O dziwo lepiej działa ta druga. Wystarczyła wiertarka z tarczą, czas i ból kręgosłupa od schylania  :-).
Czy próbował ktoś najpierw ten stary lakier zmyć rozpuszczalnikiem a potem wypolerować?

JKowalski

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Wrzesień 2014, 17:00:44 »
Widać coś jest z tymi Hyundaiowymi reflektorami na rzeczy.

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Październik 2014, 09:11:52 »
Dlatego, że to chyba nie jest szkło tylko specjalnie utwardzany plastik, który wygląda jak szkło tylko jak jest nowy. Problemy z matowieniem mogą się pojawiać zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz klosza.