Forum > Lantra / Elantra

[Elantra XD] Polerowanie przednich świateł - jak ?

<< < (3/4) > >>

MarcinN:
Powalczyłem wczoraj ponownie.
Tym razem miałem pastę lekko ścierną (jakaś tanizna do samochodu).
Zadziałało pięknie. Zrobiłem jeden reflektor w 15 minut. Dałoby się szybciej, ale polerowanie tarczą filcową wymaga pewnej wprawy.

Po pierwsze: nie naciskać mocno. Filc jest dość twardy i można porysować reflektor - i trzeba zaczynać od początku.

Po drugie: ciężko mi uzyskać zupełnie jednolity efekt. Tu i tam jest minimalnie gorzej, ale ogólnie reflektor lśni jak (prawie) nowy. Przy większej wprawie byłoby jeszcze lepiej.

gacus2004:
Jeszcze jeden sposób jest dobry na pożółkły ,zmatowiały reflektor .Pasta do zębów idealnie się do tego nadaje,wyciskamy z tubki zwykłą fluorową pastę na szmatkę i polerujemy lampę małymi okrężnymi ruchami,lekko dociskając przez jakieś 15-20 minut. Po tej operacji myjemy reflektor wodą i wycieramy do sucha.Jeśli nie jest jeszcze dobrze czynność powtarzamy.Na koniec warto wypolerowaną lampę zabezpieczyć woskiem.

RaulC:
Ta pasta do zębów  to z papierem ściernym czy sama wystarczy tylko odpowiednio więcej czasu potrzeba? Czy pasta polerska lekko ścierna i dużo czasu nie wystarczy? Pytam bo muszę to robić ręcznie ponieważ nie mam gdzie podłączyć sprzętu.

EDIT: Zrobiłem jak napisano, ale miałem za gruby papier (400) i nie wyszło jak trzeba, ale efekt i tak jest widoczny. Reflektor jest biały a nie żółty. Został mi drugi, ale teraz zrobię to inaczej. W Praktikerze można kupić dwa rodzaje past polerskich: lekko ścierną TURBO i do usuwania rys ULTRA CUT. O dziwo lepiej działa ta druga. Wystarczyła wiertarka z tarczą, czas i ból kręgosłupa od schylania  :-).
Czy próbował ktoś najpierw ten stary lakier zmyć rozpuszczalnikiem a potem wypolerować?

JKowalski:
Widać coś jest z tymi Hyundaiowymi reflektorami na rzeczy.
//www.youtube.com/watch?v=7ec8pvPhst0

RaulC:
Dlatego, że to chyba nie jest szkło tylko specjalnie utwardzany plastik, który wygląda jak szkło tylko jak jest nowy. Problemy z matowieniem mogą się pojawiać zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz klosza.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej