Autor Wątek: [ix35 EL] Parowanie/zamarzanie przedniej szyby  (Przeczytany 24784 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wtom

• Giełda
[ix35 EL] Parowanie/zamarzanie przedniej szyby
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Październik 2018, 22:12:20 »
przyczyna parowania:
- zatkane rurki odpływowe kondensatu z parownika
- nieszczelność nagrzewnicy
- woda z zewnątrz

osuszacz klimy:
- nie zapycha się
- nie trzeba go wymieniać okresowo (mit)
- nie ma nic wspólnego z parowaniem szyb

Offline piotr1985

• HKP
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Październik 2018, 12:31:19 »
Witam
ale jak ja przyjdę rano to szyby przedniej nie mam zaparowanej tylko jak włączę silnik i nawiewy ruszą i to nie zawsze bo dzisiaj akurat było ok(bardziej wtedy jak jest duża wilgoć na zewnątrz). Odpływy mam drożne filtr kabinowy wymieniony, gdyby była nieszczelność nagrzewnicy to podobno na szybach zostaje taki nalot i zapach jest u mnie tego nie ma. Gdyby była jakaś woda  w środku pojazdu to szyby zaparowane były by przed odpaleniem silnika a tego u mnie nie ma...

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Październik 2018, 14:02:54 »
jak gasisz auto z włączoną klimą to zawsze w obecnych warunkach pogodowych po odpaleniu najpierw zaparuje, bo wilgoć zostaje w parowniku. zrób test wyłącz auto bez klimy przy włączonym ogrzewaniu i zobacz nad ranem co będzie

Offline piotr1985

• HKP
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Październik 2018, 12:52:48 »
Póki co jest ok jak wracam z pracy to pod koniec drogi wyłączam klimę i pozostawiam samochód. Rano  jak uruchomię samochód od razu włączam auto wtedy klima się automatycznie załącza i jest ok. Kolega ma Nissan Qushqai cały czas jeździ na klimie  rano nigdy takiego problemu nie miał że szyby parują wiec to nie w każdym samochodzie takie coś się dzieję.