Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] DEPRESATORY ZIMĄ CO , JAK , KIEDY ...

<< < (3/4) > >>

Piotrek79:
Z tymi dodatkami to jest pewnie tak jak z tymi płukanka mi do silników. Niby piękne opakowania a 90% składu to nafta czy tam ropa. z tymi dodatkami też może  być podobnie i suma summarum w mniejszym lub większym stopniu wszyscy dolewamy olej do 2t ;) bo każdy stosuje niby coś innego a wszyscy zadowoleni :)

lukaszpiast:
Ale niby te dodatki coś dają widać po teście że mętnienie paliwa po niektórych dodatkach prawie całkowicie ustaje obecnym sobie parę postów wyżej .. Tutaj dla ciekawskich mam test paliw zimowych znanych stacji naprawdę warte obejrzenia polecam , zima się zbliża artykuł w sam raz ;)

//www.youtube.com/watch?v=5Ztd64iw7wo

A tutaj druga część testu z komora chłodnicza i samochodem

//www.youtube.com/watch?v=RacLNJzsie0

A tak z ciekawości ktoś używa właśnie oleju do 2T ? Smarność paliwa się poprawia? W zimie tez stosujecie oleje 2T ? Słyszałem o 2 dobrych Liqui Moly 1052 i Orlen 2T Semisyntetyk używał ktoś tych środków? Czy zima też używacie oleju 2T ? Nic się nie osadza w baku ? Dobrze się miesza z olejem napędowym zima?

Taxidriver:
Ja z kolei dodaje benzynki do ropy średnio co 2-3 zbiornik, w zimie raczej co 2. Ropa z orlrnu, lub Białoruska bez EU BIO syfu.;) od czasu do czasu 2T . Po przebiegu prawie 300 TKM(mój przebieg razem miał ok 500 ) w galaxym logi silnika takie jak przy zakupie tak samo robiłem tyle że bez oleju 2T.

lukaszpiast:
Nie wiem co sądzicie o dolewaniu benzyny do ropy ale mi się wydaje ze w takich nowych silnikach jak CRDI lub ogólnie w ukladach Common Rail stosowanie nawet niewielkich ilości benzyny może się skończyć bardzo źle , a mianowicie zatarciem pompy wysokiego ciśnienia lub zatarciem wtrysków , benzyna jest sucha i zmienia właściwości smarne ropy na owiele gorsze ...

robaszek127:
Raczej dolewanie denaturatu polecona zimą ale do benzyny. Lanie benzyny do ropy to chyba niezbyt dobry pomysł do nowych układów wtryskowych.
Zaś dolewani oleju 2t czyli mixolu praktykowano dawniej jak moda była na opałówkę jako mniej smarującą. Tak samo nie wiadomo jak na to reagują nowe wtryski. Czy to poprawia czy wprost przeciwnie.
Podobnie jest z dotryskiem oleju w instalacjach gazowych. Jedni mówią, że coś tam daje a drudzy pokazują zasyfione doloty przez resztki oleju.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej