Forum > Lantra / Elantra
Nowa Elantra
Sokal:
Ja juz po dotarciu, 5500km za mna, spalanie wg komputera 4.9-5.3/100 w rzeczywistosci trzeba doliczyć 0.9-1.0l do tego wyniku.
jabrze:
Mam prośbę.
Czy ktoś może zmierzyć napięcie na akumulatorze.
Przypuszczam, że nowy mi siada.
W instalacji mam 11,16V. Po rozruchu na akumulatorze tylko 12,51 V
Mam zamontowany rejestrator z trybem parkingowym. Przestał mi działać. On automatycznie się wyłącza jeśli napięcie na akumulatorze spadnie poniżej 11,8V na postoju.
[ Dodano: 2019-08-06, 22:22 ]
Przepraszam - miernik miał starą baterię
jabrze:
Miłe zaskoczenie. Na trasie 640 km z krótkimi przerwami samochód pokazał spalanie 5,3 l/100 km
Zatankowałem i wyliczyłem 5,29. Zrobiłem test od stacji do stacji na zimnym. Na odcinku 5,1 km miałem 31% powyżej wskazania. Pewnie tak dużo przez automat. Temperatura zewnętrzna 16 stopni. Średnio i tak pali rewelacyjnie do zwykłych 1,6, 16V.
Dzisiaj zauważyłem brak (może niedziałający) czujnika wilgotności. Po wjechaniu w obszar deszczowy natychmiast zaparowała szyba przednia od wewnątrz przy działającej automatycznej klimatyzacji. Sama nie przełączyła nawiewu na szybę czołową. Musiałem włączyć "podgrzewanie" ręcznie.
Dla mnie to poważna wada, ale nie wiem jak to jest u Was.
Klimatyzacja jest skuteczna, ale jestem przyzwyczajony do wyższego komfortu. We francuzach po zapaleniu silnika dmucha zimne na początku po szybie i się przełącza na nogi, a po czasie również na środek przy bardzo wysokich temperaturach. W tym samochodzie po zapaleniu natychmiastowy i silny nawiew dostaję na twarz. Oczywiście można się do tego przyzwyczaić, ale dostrzegam to bo jeżdżę dwoma samochodami na przemian.
Hants:
Tak sobie ponownie zerknąłem na https://www.spritmonitor.de/en/detail/1045418.html
i faktycznie wygląda na to, że komputer oszukuje o jakieś 20%!!!:
Comp / Real
5.40 / 6.26
5.50 / 6.85
6.0 / 7.31
itp..
Dziwię się, po aferze WV w USA, producenci naprawdę powinni uważać na kłamstewka.
AndrzejK:
Może ten użytkownik elantry ma bardzo ciężką nogę? i cały czas tak myśli, że za niedługi czas przystosuje sobie elantrę do wyścigów na jedną milę
Nawigacja
[#] Następna strona