Witam, szukałem postów z podobnymi objawami do moich, ale nie znalazłem nić. Jeżeli temat jednak był to prosiłbym o link.
A mianowicie chodzi o 1.6 CRDI 90km.
Auto podczas odpalania po dłuższym postoju lub po nocy odpali bez problemu, ale zaczyna mocno dymić na szaro-niebieski kolor, czuć paliwem od i dość mocno przebiera na obrotach. Dodam że wszystko dzieje się gdy jest powyżej 10 stopni na zewnątrz, gdy jest zimniej objawów też nie ma.
Objawy ustępują po jakiś 30s. i silnik pracuje normalnie, ale do czasu rozgrzania silnika podczas jazdy na równych obrotach i podczas przyspieszania do 1800 obr. słychać specyficzny dźwięk ( klekot ) który ustaje po przekroczeniu 1800obr.
Zaobserwowałem że zaraz po dopaleniu dodam gazu na około 1100-1200 obrotów żaden z objawów nie występuje poza tym podczas jazdy.
Auto pali normalne ilości paliwa, nie kopci podczas jazdy i przyspieszania, Płyn chłodniczy i olej w normie i nic nie ubywa.
Świece żarowe sprawdzone i dobre, filtr paliwa wymieniony, olej z filtrem wymieniony, żadnych błędów w komputerze, sprawdzone na 2 różnych i czysto.
Obawiam się że to mogą być wtryski i chcę je wyjmować do sprawdzenia, ale chciałem zapytać czy ktoś miał podobne objawy i jak je usunięto, a może ktoś podrzuci jakieś inne sugestie.