Forum > Sonata

[Sonata EF] Bardzo Wysokie spalanie. Wtryskiwacze Sonata 2,0

<< < (2/2)

Hants:
Mam takie:

eBay item number:192326869800

Ale nie wiem, czy beda pasowac.

jawor937:
tak na oko wydaje mi się że są inne ale jak znów wymontuje listwę wtryskową to zrobię zdjęcia i zobaczymy.

darekn15:
Po 15 latach jeżdżenia na lpg jest bardzo prawdopodobnym że wtryski są "zalepione", więc warto je wypłukać lub wymienić.

Kiedyś mialem Nissana Almerę N15 z lpg  i też zaliczyłem problem "zapieczonych" wtrysków Pb. W moim przypadku pomółg demontaż i płukanka (zrobione w warsztacie).

Co prawda nie wiem  jak w takiej sytuacji wyglądało spalanie, bo go nie mierzyłem. U mni problem sprowadzał się do nieco nierównej pracy na b. jałowym i czasami auto jakby "prychało" z wydechu. Jedne z wtryskiwaczy się nie domykał i paliow bardziej z niego kapało niż się rozpylało w efekcie nie przepalało sie całkowicie w cylindrach, ale częsciowo w wydechu - stąd brało się "prychanie".

Jest jeszcze kwestia przepływomierza. Jeśli masz  instalacje 1 lub 2 generacji (z mikserem) to pytanie czy mikser jest zamontowany przed przepływomierzem czy za nim. Jeśli przed , to bardzo możliwe że przepływomierz jest mocno zabrudzony i też może to wpływać na spalanie.

RaulC:
Jawor i co? Wiesz już coś? Ja bym stawiał na wtryski PB. Przy takim przebiegu to już ze 2 razy powinny być wymienione, zwłaszcza jeśli w aucie jest LPG i ma normalne zużycie. Z opisu wynika, że one po prostu leją. Jeśli nie ma przy tym żadnych błędów CE to w ciemno wymień wtryski. Możesz spróbować używki kupić. Na pewno wyjdzie taniej i sprawdzić, czy też nie leją. jak to wygląda to już wiesz. Gdyby to była sonda to byś miał błąd CE i raczej przy gazie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej