Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] Wypadanie zapłony benzyna 3.3l z LPG
wolga84:
Witam,
mój obecny przebieg to 135 tys mil czyli jakieś 217 tys km. Wymianę cewki udało mi się ogarnąć samemu, całe szczęście odbyło się bez ściągania dolotu, bo gar nr 4 to ten na środku z przodu. Więc jeśli będę musiał wymieniać cewki to jakoś to ogarnę, zastanawiam się jeszcze na wymianą świec w takim razie, ale wstrzymam się z tym jeszcze do momentu kiedy odczytam błędy (czekam na paczkę z kabelkiem). Będę Was informował jak coś ustalę.
Pozdrawiam
Hellyos:
Jak tam Wolga z twoim samochodem?
wolga84:
Na tą chwilę przyczyna okazała się dość prozaiczna. Ślizga mi się pasek klinowy od alternatora, więc z ładowaniem jest słabo w wilgotne/deszczowe dni, w dodatku przewody od alternatora są już chyba w kiepskim stanie, albo sam alternator ma się gorzej bo była duża strata pomiędzy wyjściem na alternatorze a przewodami przy akumulatorze. Sam akumulator dokonał swojego żywota, więc gdy puszczałem gaz prąd spadał do takiego poziomu, że nie starczało napięcia i przerywał zapłon. Dwa razy gdy w dodatku wcisnąłem hamulec auto mi zgasło. Po wymianie akumulatora na nowy, na razie problem ustąpił.
Hellyos:
Ja wymieniłem rozrząd, łańcuch okazał się naciągnięty do granic. Obecnie duża poprawa. Ciszej chodzi, a apetyt na olej ustał. Jak wypadnie zapłon, to tylko przy znacznym gazowaniu, lub przy niskich temperaturach. Zastanawia mnie, czy to nie wina cewek
wolga84:
Z ciekawości, ile kosztowała wymiana rozrządu?
Nawigacja
[#] Następna strona