Autor Wątek: [i40 VF] Ubytek płynu chłodniczego vs klimatyzacja  (Przeczytany 4173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Venom

• Giełda
[i40 VF] Ubytek płynu chłodniczego vs klimatyzacja
« dnia: 10 Wrzesień 2019, 08:09:11 »
Ktoś jest w stanie wyjaśnić czemu ubywa płynu chłodniczego w czasie gdy  włączona jest klima? Przy wyłączonej  klimie nie ubywa. Gdzie jest nieszczelność ?

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Wrzesień 2019, 08:45:30 »
Ja nie jestem wstanie tego wyjaśnić. Być może to jakaś zbieżność sytuacji ale przyczyn ubytku płynu szukał bym gdzie indziej. Jest wątek na forum, że przy włączonej klimie silnik szarpie czy nie szarpie, a przyczyną był jakiś czujnik zupełnie nie związany z klimą.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Wrzesień 2019, 09:15:25 »
Nic nie szarpie, nic się nie dzieje, uszczelka ok, żadnych uszkodzeń. Stan płynu lux a jak zapodam klimę....ubywa. Z ciekawości przeleciałem około 1000 km bez klimy-stan bez zmian. Przeleciałem 80 km z klimą.Stan z full spadł prawie do low w zbiorniku . Nie mogę się dopatrzeć logiki w tym ale...tak poprostu jest. Przecież to dwa osobne układy więc jak ????

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Wrzesień 2019, 09:54:23 »
Cytat: "Venom"
Nic nie szarpie, nic się nie dzieje

Nie napisałem o "szarpaniu" w kontekście  ubywania płynu tylko tym, że klima nie jest przyczyną (tak mi się wydaje).

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Wrzesień 2019, 10:43:26 »
a ja napisałem że nie ma żadnych innych objawów a ubytek jest tylko wtedy gdy chodzi klima wiec jakiś związek z nią musi to mieć.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Wrzesień 2019, 11:00:11 »
A ja napisałem, że nie musi. Choć na pierwszy rzut oka tak się wydaje  ;-)

Choć takie pytanie tytułowe wujek google zna. Większość wpisów jednak jest na nie. Przyczyna ubytku musi być inna.

Jednak sprawdź co leci z pod samochód z klimy. Czy jest to czysta woda czy może są tam jakieś ślady płynu. Jedyny trop jaki znalazłem (nagrzewnica).

Offline Kabestan

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Wrzesień 2019, 18:33:04 »
Nieszczelność chłodnicy to częsty przypadek i40. Mój w zeszłym roku miał wymienianą. Koszt w ASO około 800 plus 400 wymiana. Koszt na alerogo około 200. Na aledrogo najpopularniejsze aukcje dla i40 to właśnie chłodnica.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Wrzesień 2019, 09:00:18 »
Cytat: "Kabestan"
Nieszczelność chłodnicy to częsty przypadek i40. Mój w zeszłym roku miał wymienianą. Koszt w ASO około 800 plus 400 wymiana. Koszt na alerogo około 200. Na aledrogo najpopularniejsze aukcje dla i40 to właśnie chłodnica.

Tak wiem, kupiłem nawet już chłodnice z  miesiąc temu bo mi powiedzieli w ASO ze chłodncia jest walnięta. Był ubytek ( klima chodziła) . Tyle tylko ze nagle przestało ubywać i odwołałem wymianę. przelatałem tak 1,5 k km bez ubytku. Uznałem że coś pokręcili  .Mam do nich  lekki uraz bo kiedyś kazali mi wymieniać dobrą dwumase . Tak czy siak mam chłodnice kupioną więc nie ma problemu. Pytanie natomiast jest ciągle to samo...czemu ubywa tylko przy włączonej klimie ???? To bez sensu .

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Wrzesień 2019, 15:48:26 »
Skoro masz walniętą chłodnicę to po co doszukiwać się przyczyn ubytku płynu we włączonej klimatyzacji? Może pracujący wentylator "robi różnicę". Jakieś dodatkowe naprężenia czy wibracje powodują rozszczelnienie.