Autor Wątek: [Sonata Y2] Czujnik temperatury płynu chłodzącego  (Przeczytany 2960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

muzyk9999

• Gość
[Sonata Y2] Czujnik temperatury płynu chłodzącego
« dnia: 10 Październik 2018, 20:11:44 »
Witam.

Miałem nieprzyjemną sytuację. W czasie jazdy wskazówka temp. powoli zaczęła wzrastać i z chłodnicy z zaworu zabezpieczającego przy zbiorniku wyrównawczym wystrzelił gotujący się płyn.
Okazało się, że nie włącza się wiatrak. Chciałbym wymienić czujnik temperatury płynu chłodzącego, który za to odpowiada (nie znalazłem żadnego bezpiecznika odpowiadającego za wiatrak). Tylko, że są aż 3 takie czujniki.

Pierwszy jest nad termostatem z dwoma pinami w plastikowej obudowie (na klucz 19).
Drugi jest pod termostatem na klucz 17 z dwoma nieosłoniętymi pinami.
A trzeci jest na klucz 12 z jednym pinem niedaleko drugiego czujnika.

Tylko że... który czujnik odpowiada za wł. wiatraka?

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Październik 2018, 22:07:55 »
Oj... Ten na spodzie chłodnicy - chyba zielony (lub czarny - zalezy czy masz ASB, czy manual). Pamietaj, ze jesli masz klimę i dwa wiatraki, to ten po lewej (patrzac zza kierownicy) to dodatkowy wentylator załączający się gdy pracuje klima.

Na przyszłość, w razie takich problemów odepnij okrągłą czujkę z jednym przewodem tuż obok radiatora, ten drugi wentylator schłodzi Ci silnik :-)

zastrzegam, ze nie mam juz Y2 od ponad roku, wiec pamięć może mnie mylic...

muzyk9999

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Październik 2018, 12:29:49 »
Na spodzie chłodnicy..?
Faktycznie, teraz sprawdziłem i są tam dwa czujniki (zielony i czarny).
Mam samochód ze skrzynią automatyczną, czyli zapewne będzie to czarny?
W ogóle dzięki, że się odezwałeś! Nie te czujniki co trzeba chciałem wymienić...

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Październik 2018, 22:25:53 »
Szkoda, ze sie wczesniej nie odezwales. Dwa tygodnie temu wywalilem dwie ksiazki serwisowe z dodatkowymi rysunkami i notatkami co i jak w tym modelu...

Dla waczenia chlodnicy, wydaje mi sié, ze powinna zalaczyc sie para czujek na raz. Sprawdz omomierzem wszystkie: na zimnym silniku i po zagrzaniu.

[ Dodano: 2018-10-12, 22:30 ]
Ten z pojedynczym kablem na termostacie, to chyba czujnik podláczony do wskaznika na desce rozdzielczej.

Pamietaj, ze chlodnice oleju ASB masz zintegrowaná z chlodnica wody. Ktoras para (czarna lub zielona) to dane dla ECU ASB, ale naprawde nie pamietam, która...