Forum > Lantra / Elantra
[Elantra XD] Klima syczy, terkocze, pasek piszczy. O co chod
badzio1977:
Witam,
zrobiło się cieplej i załączyłem klimke - tu się zaczynają problemy.
słyszę ze sprężarka się załącza i zaczyna hałasować - (terkocze) - no i chyba pasek też zaczyna hałasować, do tego w kabinie słyszę syczenie. Czyżby remont klimy mnie czeka?
Złośnik:
Jeśli po włączeniu klimy słyszysz syczenie - to sprawa prosta - trzeba nabić układ bo czynnika za mało już. A co do terkotania no cóż - to może oznaczać albo tylko sprawę z paskiem albo ktoś długo zwlekając z nabiciem klimy zarżnął sprężarkę. Przypomnijmy że czynnik w układzie klimy nie tylko "robi nam dobrze" jak jest ciepło na zewnątrz ale również smaruje podzespoły sprężarki.
badzio1977:
--- Cytat: "Złośnik" ---Jeśli po włączeniu klimy słyszysz syczenie - to sprawa prosta - trzeba nabić układ bo czynnika za mało już. A co do terkotania no cóż - to może oznaczać albo tylko sprawę z paskiem albo ktoś długo zwlekając z nabiciem klimy zarżnął sprężarkę. Przypomnijmy że czynnik w układzie klimy nie tylko "robi nam dobrze" jak jest ciepło na zewnątrz ale również smaruje podzespoły sprężarki.
--- Koniec cytatu ---
wiem że jest smar w czynniku, klima była oki nawet w zimie. stał samochód przez 2 tygodnie i teraz to wyszło. Po załączeniu klimy sprężarka dość mocno obciąża silnik po dodaniu gazu słychać wtedy chyba paski (maja pół roku - wymiana rozrządu). Bez klimy jest cisza.
esox:
na 90% zatarta.
waldi678:
Też myślę ,że jest zatarta, jakby czynnika chlodzącego było mało to by się sprężarka niezałączyła
Nawigacja
[#] Następna strona