Forum > ix35 EL
Pęknięta sprężyna zawieszenia-przód
jacek2:
Kochani. nie wiem kiedy, ale wsiadłem do auta i po przejechaniu ok 100m, zaczęło w aucie strasznie śmierdzieć. Jakby sprzęgło, hamulce, palona guma......
Sprawdziłem klocki- wszystko ok, cylinderki z przodu nie zapieczone, oglądam zawieszenie i oczom nie wierzę- bez żadnej przyczyny przednia sprężyna od strony pasażera pęknięta i gryzie oponę podczas jazdy.
Miał ktoś taki przypadek już? Jakieś koszty w przybliżeniu? a może podpowiedź czego ona pękła? Żadnych dziur po drodze, przejazd z chaty ok 100m po gruncie utwardzonym, i taka niespodzianka. Poradźcie coś proszę....
getright:
Witam,
U mnie przy przebiegu około 95tys. też pękła przednia sprężyna przejeżdżając przez próg zwalniający. Uznałem to za żenującą usterkę, która nigdy wcześniej mi się w żadnym innym aucie nie przytrafiła. Wiadomo, że to nie jest auto terenowe, ale pękająca sprężyna w niekatowanym aucie to przesada. Koszt nowej + wymiana wyniósł mnie około 300zł.
AndrzejO:
Witam
Właśnie wczoraj odebralem drugie auto od mechanika ( nie iksa). Taka sama sytuacja czyli podczas przejeżdżania przez prog zwalniajacy poszla przednia lewa spreżyna.
Wiec takie rzeczy sie jednak przytrafiają w innych markach również;)
jacek2:
--- Cytat: "getright" --- Koszt nowej + wymiana wyniósł mnie około 300zł.
--- Koniec cytatu ---
To tanio. U mnie krzyknęli za nową sprężyne 185 zł, +150 zł za stronę jeśli chodzi o wymianę. Osobiście wymieniłem obie strony. Czy wy też wymienialiście sprężyny parami????. Takie miałem zalecenie mechanika, że po wymianie jednej strony auto może krzywo stać na płaskim terenie. Co wy na to?
mfax:
Jacek2 u mnie tez przód od strony pasażera, a wszystko stało się na progu zwalniającym przy przetaczaniu. Całe szczęście pozostała sprężyna osiadła w gnieździe, także nie narobiła innych szkód.
Wymieniłem cały przód, całość z robocizną 500 zł.
Nawigacja
[#] Następna strona