Forum > Lantra / Elantra
[Elantra AD] Elantra 1.6 benzyna [>2016] - wrażenia z eks
Alonzo_:
Cześć.
Hyundai Elantra 1.6 benzyna po 2016 roku.
Interesują mnie opinie osób które miały lub mają doczynienia z tym autem.
Wszelkie uwagi, wnioski, zastrzeżenia, wady jakie widzicie.
Z pewnością przyda się to potencjanym kupującym.
Pozdrawiam
PS. Nie ma tematu konkretnie dla wersji AD stąd pozwolilem sobie założyć.
SantaMuerte:
Cześć.
Od ponad 10 miesięcy jestem posiadaczem nowej Elantry, którą przejechałem 12500 km i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Auto świetnie się prezentuje, wnętrze jest bardzo przestronne (osoba siedząca z tyłu może śmiało założyć nogę na nogę :-)), jest też dobrze wyciszone (na postoju i przy niskich prędkościach w ogóle nie słychać pracującego silnika). Średnie spalanie aktualnie wynosi 6,5 l/100 km, więc jest bardzo dobrze. Jeśli chodzi o wady to osobiście nie zauważyłem żadnych. Silnik 1.6 nie jest demonem prędkości ale do codziennej jazdy w zupełności wystarczy, trzeba jednak częściej spoglądać na prędkościomierz bo w tym aucie w ogóle nie czuć prędkości. No i wolnossąca benzyna 1.6 przy prawidłowej eksploatacji jest praktycznie niezniszczalna (żadnych turbin i dwumasy, które przy wymianie ostro dobierają się do portfela właściciela).
Osobiście śmiało mogę polecić to auto.
Niby na całym świecie sprzedało się ich ponad 10 milionów egzemplarzy ale w Polsce niestety nie ma ich zbyt dużo a może i "stety", ponieważ autko wyróżnia się na drodze.
Pozdrawiam.
areksz1977:
Santamuerte, ta elantra jest w trójce aut, którymi się interesuję, tyle ze chcę automat. Napisz jakie trasy robisz i jakie prędkości bo to spalanie wygląda interesująco, martwi mnie tyko ta mała pojemność silnika w połączeniu z automatem boje się ze będzie słabo, przetestować takiej konfiguracji nie ma gdzie. Na światowych stronach wszędzie tylko 2,0 opisują (nawet na Ukrainskich czy rosyjskich kanałach) . Fakt, ze wszędzie jest chwalona za wyciszenie, kolejny plus to miękkie zawieszenie. Napisz o jakości wykonania wnętrza.
Alonzo_:
Nawet Pertyn ględzący był dla elantry łaskawy ;-)
//www.youtube.com/watch?v=y5jAtAE1m_A
Na autocentrum faktycznie spalania podawane są fajne jak na taki siknik. Nie zerkalem na motostaty i inne podobne
Bardzo ciekawa alternatywa wśród wolnossących wersji aut klasy kompakt. I jeden z ostatnich w tak swieżym aucie tolerujący stosukjowo tanie instalacje podtlenku lpg.
No i jest piękny....jak moja i40 tka :mrgreen: :mrgreen: ;-)
SantaMuerte:
areksz1977 wykonanie w środku jest na bardzo dobrym poziomie (można się poczuć jak w aucie z trochę wyższej półki cenowej) a całości dopełnia błękitne podświetlenie wszystkich przycisków ze stacyjką włącznie. Rozmieszczenie przycisków w środku jest bardzo ergonomiczne a obsługa ich intuicyjna. Dodatkowym plusem są 2 gniazda zapalniczek z przodu, AUX i USB a także gniazdo USB w podłokietniku.
Spalanie 6l/100 km to jazda do pracy 40 km w 2 strony (25% miasto, 75% trasa) prędkość do 130-140 km/h, ostatnio byłem w Warszawie - trasa 600 km - wynik 6,4 l/100 km przy prędkościach rzędu 140-180 km/h, więc jest bardzo dobrze.
Nawigacja
[#] Następna strona