Forum > i30 GD
Jakie Radio multimedialne do I30 GD - Chińskie czy oryginaln
kamil2234:
dzięki za propozycję - ale właśnie zamówiłem ten o to model marki CUSP.
Z tego co udało mi się ustalić to w środku siedzi:
Końcówka mocy TDA7850 oraz tuner philipsa NXP 6686. PROCESOR: PX5 Octa-core, 64-Bit
OS: Najnowszy android 8.0 RAM: DDR3 4 gb; ROM: 32 gb :mrgreen:
https://pl.aliexpress.com/item/UK-STOCK-Android-8-0-7-1-Radio-Car-DVD-player-GPS-Navigation-Headunit-FM-For/32878253414.html?spm=a2g17.search0104.3.2.45491f9ej4Zxem&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10065_10068_10843_10546_10059_10548_10696_100031_10084_10083_10103_451_452_10618_10304_10307_10820,searchweb201603_54,ppcSwitch_5&algo_expid=dccca20f-efe9-403d-a86f-44e95edf43b0-0&algo_pvid=dccca20f-efe9-403d-a86f-44e95edf43b0&priceBeautifyAB=0
Tylko się tak zastanawiam jaką kamerę podłączyć? Czy oryginalna będzie pasować? Z tego co patrzyłem to oryginalnej kostce są 4 piny. Zakładam, że 2 z nich idą do zasilania i kolejne dwa to obraz PAL/NTFC. Ale nie mam rozkładu tych pinów i pewności, że da się je podłączyć.
Chciałem też mieć dynamiczne linie, które będą się poruszać w zależności od kąta skrętu kierownicy. Tu zastanawiam się czy w ogóle moje auto ma taki czujnik :) Niby jest funkcja doświetlania zakrętów więc teoretycznie taki czujnik powinien być zamontowany. Natomiast nie mam bladego pojęcia czy to radio lub kamera potrafi z tego czujnika odczytać jakieś dane.
W ogóle to pytanie zasadnicze czy linie w tych chińskich radyjkach są dodawane z softu radia czy to idzie z kamerki?
Na pewno nie chcę kamery z dynamicznymi liniami z żyroskopem. To moim zdaniem słabe rozwiązanie. Teoretycznie mógłbym się pokusić o zbudowanie takiego układu, który odczyta te stany z magistrali CAN, ale nie mam jeszcze pomysłu jak się za to zabrać.
Myślałem, że mógłbym taki projekt zrobić w C przy wsparciu Arduino.
kamil2234:
Mam już to radio zamontowane. :) jak będę miał chwilę to wrzucę zdjęcia. Generalnie jestem pozytywie zaskoczony jakością wykonania.
Dzwięk, jakość odbioru, jakoś obrazu są super. Jakość rozmów telefonicznych również bardzo dobra. Czas startu po raz pierwszy po podłączeniu wyniosł 30 sekund. Potem jak wyłączam kluczyk chyba się usypia i przechodzi do czuwania. Kolejny start zajmuje jakieś 2 sekundy. :mrgreen: Sterowanie z kierownicy działa rewelacyjnie.
Tak więc ganeralnie w obszatach gdzie spodziwałem się pogromu jest super. Są również wady takie jak:
Słaba jasność ekranu w ciągu dnia prawie nic nie widać i odbija się słońce w panelu. Druga rzec to brak automatyczne wykrywania nasłonecznienia i dostosowania ekranu do warunków na drodze. Przykładowo nawigacja google nie przechidzi automatycznie w tryb dzień / noc.
Mam też wrażenie że spasowanie obudowy z resztą auta nie do końca się schodzi tak jak powinno. No ale może to ja coś źle zamontowałem. Nie starałem się zabardzo przy skręcaniu mocowań ponieważ będę i tak jeszcze raz rozbierać jak otrzymam kamerkę cofania.
SphunaR:
Radio po wyłączeniu zapłonu usypia się - dlatego później włącza się tak szybko. Czas uśpienia można zmienić w ustawieniach.
Podaj jakie masz MCU ;) W jednej nawigacji mam ładniejsze kolory, ale ekran jest ciemny i słońce baaaardzo często się odbija. W drugiej kolory są bardziej cukierkowe, ale za to jasność jest dużo wyższa, przez co nic nie widać tylko wtedy jak słońce świeci prosto w ekran.
Te nawigacje nie potrafią zmniejszać/zwiększać poziomu światła. Jedyna opcja to dzień/noc. Wszystkie nawigacje bez problemu przechodzą w tryb dzień/noc. Nie zwróciłem uwagi czy działa to tak jak podświetlenie przycisków - że po włączeniu świateł. Zawsze jeżdżę na 'auto' i tryby dnia i nocy same mi się zmieniają, więc nie widzę problemu ;)
Bardzo możliwe, że nie jest idealnie spasowana. Uchwyty trzeba przerobić, żeby było idealnie.
Miejsce na śruby miałem w zupełnie innym miejscu niż w oryginalnym radiu. Sam wierciłem i ustawiałem, żeby dobrze i ładnie siedziało.
kamil2234:
Ciekawi mnie ile ono prądu pobiera w tym trybie uśpienia. Oby zimą nie skończyło się to rozładowaniem akumulatora. :)
Co do odbijania się słońca sprubuję poszukać szybki lub folii antyodblaskowej tak aby słońce nie obijało się tak mocno od ekranu.
Jak to nie pomoże to może dokleje jakieś dodatkowe listwy led z tyłu matycy radia albo dam inne. Ewentualnie wymienię ekran na inny bo tak się nie da nic zobaczyć. Muszę pokombinować.
novy0:
Jaką kamerkę montowaliście do tego radyjka? Wystarczy taka uniwersalna za kilkadziesiąt złotych na allegro? Widać coś w takiej?
Nawigacja
[#] Następna strona