Autor Wątek: Wysokie spalanie (15l/100) i30 1.4 2009r CW + błędne odczyty  (Przeczytany 4313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WielkiKA

• HKP
  • **
Witam forumowiczów. A więc jak w temacie spalanie 15l na 100 km przy normalnej jeździe 100/h. Nie mam pojęcie co to może być strzelam że lambda ale coś mi nie pasuje też komputer pokładowy ze względu na to że źle pokazuje spalanie a raczej chyba się zawierza. Zwykle komputer pokazuje mi jakie mam spalanie ale jak ruszam w trasę to spalanie się nie zmienia np w mieście wskaźnik zatrzymuje się na 9l kiedy jadę w trasę komputer pokazuje że spalanie spadło do 8,5 i zatrzymuje się. Natomiast kiedy go zresetuję i zaczyna liczyć od zera pokazuje że spalanie na poziomie 7l czasem nawet schodzi do 5.5l. Aczkolwiek widzę po wskazówce paliwa że spalił mi te cholerne 15l. Sam już nie wiem co jest nie tak. Pomocy!

PS: Trochę lepiej to wygląda na 98 bo może nawet 3 litry mniej ale na 95 masakra 15l.

Offline srbastek

• Giełda
Sprawdzałeś tylko na komputerze?
Sprawdź od tankowania do tankowania - ile weszło litrów / ile przejechałaś km

Offline WielkiKA

• HKP
  • **
Tak tak, nie zawarłem tego w poście, owszem sprawdzałem jakie wychodzi spalanie po zatankowaniu do pełna i po trasie stąd właśnie wszystkie te liczy spalanych litrów. :cry:

Offline WielkiKA

• HKP
  • **
Temat myślę że zamknięty. Okazało się że jedna z sond lambda w ogóle nie działa, o dziwo żadne błędy z tym związane nie wyskakiwały.

Offline jaskiniowiec24

• HKP
  • **
Pytanie dotyczace sondy.
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpień 2018, 15:37:39 »
Czy w i30 2009r.można pozamieniać kostki w sondach tak żeby sprawdzić która jest wadliwa?Z tego co mi wiadomo oby dwie są te same.

Offline WielkiKA

• HKP
  • **
Odpowiedź dotycząca sondy.
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Sierpień 2018, 17:17:55 »
Sondy nie są takie same. kiedy ja wymieniałem swoją to akurat była ta tańsza. Ta druga jest droższa ponieważ daje więcej odczytów do komputera. niestety nie wiem czy mają takie samo złącze i ilość pinów.