Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] 2.2 crdi 150km - Stuki w silniku.
Lukasz.Story:
Witam .Wtryski sprawdzone - nie ma się do czego przyczepić. Więc trzeba zwalać głowice .. :(
lukaszpiast:
A sprawdzałeś koło dwu masowe ? Bp to mi przypomina właśnie kolo dwu masowe rozpadające się..
Lukasz.Story:
Witam .Problem trwa nadal.. co ciekawe bez zapłonu nic nie klekocze tzn. jak np podczas jazdy bez wysprzęglania przekrece kluczyk to w ułamek sekundy przestaje stukać, odwrotnie jest jak ten kluczyk ponownie włącze to w ułamek sekundy stuk powraca. Przeskoczony rozrząd ? Coś z układem wtryskowym? Dodam że dziś (-6*C ) nie mogłem odpalic samochodu. Po zaprzestaniu próby odpalenia z wydechów przez około 2 minuty z rur unosił się dymek. Wczoraj było podobnie, jednak po którejś tam próbie auto udało mi się odpalić i auto puściło chamrę dymu i silnik chodził przez chwile inaczej - ten klekot nie był słyszalny albo mi się wydawalo .Może być to wszystko powiązane?
w załączniku stuki wewnątrz kabiny.
Przemas:
U mnie zaczęło stukać po zmianie oleju z Xado atomic 5W30 na którym zawsze jeżdziłem na Liqui Moly 5W30 który tak zachwalają. Teraz wrócę z powrotem do Xado którym zalewam od paru lat wszystkie auta. Wspomnę że puka na początku pod obciążeniem silnika potem w miarę rozgrzewania zanika.
Lukasz.Story:
Ciekawostka : zapałem puszkę motodoktora i... Nie zmieniło się zupełnie nic. Dodatkowo badanie "stetoskopem" jako źródło stuków wykazuje na metalowa rurkę drugiego wtrysku , stuki czuc i słychać na moim "stetoskopie"
Nawigacja
[#] Następna strona