Autor Wątek: Drżenie kierownicy  (Przeczytany 4298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

odro

• Gość
Drżenie kierownicy
« dnia: 11 Wrzesień 2018, 10:03:54 »
Witam mam problem ostatnio wymieniałem tarcze z klockami i przeguby przed wymiana drżała mi kierownica przy hamowaniu teraz drży przy prędkości 130 czasami tak mocno że zaczyna chodzić całe auto nie wiem o co chodzi przy hamowaniu to samo. Jak się zatrzymam postoje chwilkę to na jakiś czas znowu jest spokój jakieś rady ?

Offline rudnik80

• HKP
  • **
Drżenie kierownicy
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Wrzesień 2018, 11:25:31 »
U mnie również przy hamowaniu z dużej prędkości wyczuwalne jest drżenie kierownicy. Myślałem, że to przez tarcze i mialem zamiar je wymianic. Ale skoro mówisz, że wymieniłeś m.in. tarcze i zero poprawy to musi być inna przyczyna. Również jestem ciekaw w czym rzecz. Może problem tkwi w oponach ?

Offline Arni71

• Giełda
Drżenie kierownicy
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Wrzesień 2018, 07:55:33 »
Prawdopodobnie - jeśli chodzi o hamowanie - przyczyna są nieprawidłowo zamontowane tarcze, piasty nie zostały odpowiednio wyczyszczone przed montażem nowych.
Może same tarcze są krzywe - fabrycznie - wiele się czyta o wpadkach jakościowych producentów części samochodowych, nawet tych uznawanych za najlepszych.

Jeśli chodzi o drżenie powyżej 130km/h  - może być ten sam powód ale bardziej obstawiałbym na nieprawidłowe wyważenie kół, może spadł któryś z ciężarków wyważających z felgi.

czaperek

• Gość
Drżenie kierownicy
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Wrzesień 2018, 16:24:38 »
Popieram w całości kolegę Arni. Drżenie przy hamowaniu, przy założeniu,że piasta została wyczyszczona, podobnie jak u mnie było,spowodowane najprawdopodobniej jest krzywymi tarczami. Miałem te same objawy. Tarcze należy zdemontować i przetoczyć.W moim przypadku drżenie przy hamowaniu po tym zabiegu ustało.Polecam to wykonać. Natomiast drżenie przy prędkości to zacznij od wyważenia kół, dopiero potem szukaj innej przyczyny.