Autor Wątek: [i40 VF] Hyundai i40 1.7 diesel 136 koszmarne spalanie  (Przeczytany 20167 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline waszek_rmc

• Giełda
[i40 VF] Hyundai i40 1.7 diesel 136 koszmarne spalanie
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Listopad 2018, 17:15:48 »
Bo na jałowym nie ma pomiaru spalania, stad podnosi się do takich wartości - ale do średniej nie jest pobierana:)
A czym sprawdzasz chwilowe spalanie? U mnie podczas jazdy bez dopalania DPF wg komputera jakieś chwilowe 5 - 5,5 a torque 7. Jak dopala DPF to na odwrót:) dlatego polecam na średniej, która myli się ok. 0,3L.
13 litrów to straszne spalanie. Musiałbyś stawać co 100 m i butować od świateł do świateł. Chyba ze tak robisz? :) :mrgreen:  :mrgreen:

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Listopad 2018, 13:48:28 »
spalanie na postoju rosnace w nieskończoność to prawidłowy objaw.. bo spalanie masz w l/km a stojąc km nie przybywa a paliwa ubywa..
Chyba każde z moim poprzednich auto na postoju podnosiło spalanie

Offline Actrox

• HKP
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Listopad 2018, 20:52:23 »
Ja dzisiaj wymienilem lambde zobaczymy co po 100 km pokaze wlewany paliwo
Rownierz zatankowalem dzisiaj po 300 km i wyszlo 10l na 100km
ale dalej mi sie to niepodoba bo chwilowe do 10 l na 100 km pokazuje

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Listopad 2018, 20:54:05 »
a byłeś na komputerze żeby sprawdzić czy nie ma błędów? móze dpf ci ciągle wypala??

Offline Actrox

• HKP
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Listopad 2018, 14:14:51 »
A pdf może ciągle wypalac ?
Jak robiłem tirbone 3 tygodnie temu to mechianik 😆 nic kompem niewykryl podobno
Ktoś kupował kiedyś kompa z allegro takie po 300 zł?
I czy egr  można samemu wyczyścić i gdzie on jest ?
Pozdrawiam wszystkich.

Offline Bartek_wroc

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Styczeń 2019, 21:04:49 »
Cytat: "kacluk1987"
dlatego dpf trzeba wyciać:)

A wiesz, że od 2020 na przeglądzie, każda stacja ma mieć aparaturę robiącą analizę i wyjdzie wówczas, że nie masz dpf :)
Dwa, za granicą ( m.in. Czechy, Austria, Niemcy) jak Cię policja złapie (a mają czym zmierzyć) to masz od kilkuset do chyba 3000 euro kary i odstawienie auta na lawecie (bodajże w Austrii tak jest) do granicy .
Po trzecie, jeśli sprzedasz auto z wyciętym dpf, a nie poinformujesz o tym kupującego, to on, nawet po roku użytkowania, jeśli się pokapuje, że nie ma dpf, to może zażądać unieważnienia umowy, a Ty, bez pierdnięcia, będziesz musiał oddać PEŁNĄ kwotę. Jak nie, to sprawę przegrasz w każdym sądzie ponieważ zataiłeś fakt, który powoduje, że zgodnie z prawem, sprzedałeś pojazd niedopuszczony do ruchu.
Nadal jesteś zwolennikiem wycinania dpf? To powodzenia :D

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Styczeń 2019, 21:33:52 »
Bartek_wroc

Jak silnik masz w dobrej kondycji w PL zmiescisz sie w normie z mega zapasem. Sprawdzone.
Na razie prawnie u nas to nie będzie egzekwowane ze względów politycznych czy sie to komus podoba czy nie.
Niedawno projekt cały poszedł do kosza.
Na drodze tez nie ma strachu bo za bardzo nie ma czym tego badać.
Pozostałe dwa aspekty jest tak jak piszesz.

Offline Bartek_wroc

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Styczeń 2019, 09:40:00 »
Alonzo, mi na przeglądzie w listopadzie mówili, że na 100% od 2020 będą sprawdzane dpfy. Bo sam otwarcie zapytałem czy warto to wycinać, czy mają jakieś możliwości aby to sprawdzić.
Co do tego czy się zmieścisz w normie itp. to w warsztacie (chyba najlepszy od tego we Wrocku), który regeneruje i wycina dpfy, a przy okazji podnoszą też moc itp. powiedzieli, że generalnie nawet zdrowy silnik, po wycięciu, będzie trochę kopcił, a to już sygnał, że dpf nie masz.
Jak ktoś jeździ tylko gdzieś w okolicach swojej wioski, to może go to nie dotyczyć, dopóki policja nie dostanie jakichś analizatorów. Z czasem to się jednak zmieni.
Najważniejsze jednak jest to co również potwierdziłeś. Tak naprawdę, auto z wyciętym dpf jest tak naprawdę nie do sprzedania legalnie. Chyba, że kupujący zgodzi się na takie auto, ale wtedy lepiej zawrzeć tę informację w umowie. Mnie to akurat powstrzymało przed wycięciem w Cytrynie bo też się zastanawiałem co robić. Bo regeneracja 900zł, a wycięcie 800 :P

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Styczeń 2019, 11:32:41 »
To jest kwestia własnego wyboru.
NIestey do Niemiec czy Austrii nie pojadę auten z wyciętym filtrem.
Ale u nas na razie dla "komfortu użytkowania" wolę sie tym nie stresować. Mój wybór i ryzyko.
Co do "niesprzedawalności". Nie ma co panikować.
Skoro dpf-a zmożna usunąc to  tez da się go założyć. Przy wartości auta 3 tyś zł to sie nie opłaca. Ale te auta nie mają czesto fabrycznie dpfa.
Przy 30 tyś PLN wydanie 10% na całą operację  już wygląda  inaczej zwłaszcza że część z tej kwoty (jeśli nie całość) przez 2-3 lata może się zwrócić nam w eksploatacji. O świętym spokoju nie wspominając - a to jest bezcenne  ;-) . A mając zwalonego dpfa  można ostatecznie wyjść finansowo też na zero. Plus nerwy w pakiecie.  
Nie bronie wycinających. Ale doskonale ich rozumiem.
Każdy sam decyduje z kim śpi i co sobie wycina  :mrgreen:
Męcząc się ze zwalonym fabrycznie dpfem też ryzykujesz.
Na razie to kwestia wyboru - które ryzyko bardziej Cię kręci ;-)

Offline Bartek_wroc

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Styczeń 2019, 12:26:58 »
Wiem :) Sam bym chętnie wyciął gdyby za granicą tak nie łapali i u nas nie robili do tego przymiarek. Też uważam to za wymysł pieprzniętych ekologów. Jest dużo więcej, bardziej trujących pojazdów i nikt nie robi problemu.
Ja nadal nie mogę pojąć, jak "cudowne" nowe auta, spełniające niby wyższe normy emisji spalin, palą więcej od starszych aut  :mrgreen:  Skoro palą więcej, to i więcej syfu generują. Jeśli auto np. z 2010 ma dpf, ale pali załóżmy 6,5l, a nowe z dpf spali z 7,5, to jakim cudem ma być bardziej ekologiczne? Bo ja tego naprawdę nie rozumiem  :-P

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Styczeń 2019, 12:46:50 »
Na takiej samej zasadzie jak wyszedł Dizelszfindel w USA.
Papier wszystko przyjmie.
W Europie nikt tego nie będzie sprawdzał. A nawet jezli to tak jak chce tego producent. Nikt tu nie bedzie szedł na wojnę.
Chyba że tacy Amerykanie sprawdzą.
I też nie zrobią tego z troski o planete.... :-D

Offline Bartek_wroc

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Styczeń 2019, 14:06:17 »
Alonzo, a czy ten 1,7 141KM ma dodatek ad blue? Bo przeglądając oferty na otomoto, znalazłem kilka ogłoszeń gdzie było 1,7 blue. Czyżby był już z dodatkiem?

Offline Pajaro

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Styczeń 2019, 14:08:17 »
Nie- wersja blue ma system start-stop i inne pro ekologiczne pierdoły. Wszystkie i40 mają suche DPF niestety.

Offline Bartek_wroc

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Styczeń 2019, 14:28:27 »
To skoro tak ciągniemy ten mały off top o dpf, to zapytam jeszcze.
Ile średnio u Was wytrzymywał dpf? 100 000km wytrzyma? Czy więcej?

Wiecie, że od tego roku, wszystkie nowe auta (nawet benzynowe, niezależnie od marki) mają już wsadzane dpfy :D Eko debile tak sobie wymyśliły. Choć wiadomo, przy benzyniakach pewnie do dpf się dłuuugo nie będzie zaglądało. Chyba, ze inżynierowie tak to zaprojektują, żeby jednak serwis miał co robić także przy benzynce ;)

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Styczeń 2019, 15:28:59 »
Chyba nikt Ci nie odpowie ile średnio.
Każdy najwyżej po swoim przypadku napisze.
Sa koledzy co mają po 200 tyś km +  na oryginale i nie czują że mają dpfy bo latają w trasy.
Ja zrobiłem 70 kilka tyś i zacząłem czuć co to za ustrojstwo.
Gdybym  wiedział wcześniej to co wiem teraz......
Styl jazdy, paliwo, noga, sposób użytkownia, sporo rzeczy o tym zdecyduje.
Doskonale to akurat wiesz.