Forum > i20
[i20 PB] Trwałość rozrządu 1.2 78KM - wymiana
djpit:
a jaki macie olej?? ja shell 5w40
steyr:
U Nas do 100kkm auto jeździło na Castrol-u 5w-40, później zmieniłem na Shell-a 5W-40 i tak do tej pory jeździ. Generalnie wychodzę z założenia że jeśli w temperaturze roboczej silnik pracuje prawidłowo to nic nie ruszam ;-)
arcanV:
W mojej i20 z 2009 lekko słychac łańcuch na zimnym silniku przez parę sekund. Mam 93tyś km. Przy dalszej jeździe juz tego nie słychać. Rozmawiałem z mechanikiem, powiedział mnie, że jest tam napinacz łańcucha automatyczny i w dużej liczbie i20 przez pierwsze sekundy słychać ten charakterystyczny odgłos. Powiedział, że jest to normalne. Na zimnym silniku jest on nie napięty, lecz po paru chwilach sam się dostosowuje do tempa pracy silnika.
E1_SOBA:
Na pewno nie jest to normalne zjawisko że napinacz (nastawnik) łańcucha ci rzęzi ;__; Nie wiem jak w Hyundaiu ale w Audi A4 b5 jak było to słychać to trzeba było go wymienić na nowy oryginalny za ponad 3 tys. W moim A8 koszt jednego to 2,5k z aso a są 2 :mrgreen: (zamienniki szkoda pakować bo to syf). Potem jak auto się już rozgrzało to go nie było slychać, ale zawsze najgorzej rano - tak rzęzilo że masakra bałem się że zaraz silnik się przekręci :-P
de_assis:
w mojej opinii to Twoje audi powinno zrobić milion bezobsługowo : ) takich aut już nie robią ...
Nawigacja
[#] Następna strona