Autor Wątek: [i20 PB] [i20 PB] Nie wyłącza się podświetlenie deski rozdzielczej  (Przeczytany 4965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pbocian

• HKP
  • **
Cześć,

od momentu zakupu samochodu (z drugiej ręki), czyli niecały rok podczas wychodzenia z samochodu zostawiałem przełącznik świateł w pozycji "Światła pozycyjne". Zwykle po wyciągnięciu kluczyka podświetlenie deski rozdzielczej oraz światła gasły. Od kilku tygodniu zmagam się z problemem, że światła gasną, natomiast podświetlenie deski rozdzielczej nie (czasami słychać cykanie jak na filmiku - należy podgłośnić dźwięk).
Po 2 tygodniach od wykrytej usterki zaświeciła mi się kontrolka sygnalizująca usterkę układu sterowania wtryskiem paliwa (zdjęcie).
Dodatkowo, nigdy podczas zamykania/otwierania samochodu nie zaświecały mi się światła awaryjne sygnalizujące poprawne zamknięcie/otwarcie.
Czy te usterki mogą być ze sobą powiązane? Jakie macie rady co z tym zrobić? Elektryk? ASO? Orientujecie się jakie mogą być koszty?

Dziękuję za wszelką merytoryczną odpowiedź,
Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2020, 13:38:57 przez Brt »

Offline pbocian

• HKP
  • **
[i20 PB] Nie wyłącza się podświetlenie deski rozdzielczej
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpień 2018, 13:04:42 »
Znalazłem elektryka, który mi to ogarnął.
1) Nie wyłącza się podświetlenie deski rozdzielczej - był uszkodzony przekaźnik, który znajduje się na słupku. Wystarczyło wymienić na nowy. Wszystko wróciło do normy, czyli przełącznik świateł zostawiam w pozycji "Światła pozycyjne". Po wyciągnięciu kluczyka i otwarciu drzwi od strony kierowcy gasną światła i podświetlenie deski rozdzielczej.

2) Kontrolka sygnalizująca usterkę układu sterowania wtryskiem paliwa - błąd dotyczył nieprawidłowych pomiarów sondy lambda. Błąd mógł być powiązany z rozładowywującym się akumulatorem. Błąd został skasowany i nie wraca.

3) Sygnalizacja światłami awaryjnymi podczas zamykania/otwierania samochodu z pilota - brak zainstalowanego modułu. Tutaj czeka mnie wizyta w Hyundai.

Pozdrawiam :)

Offline de_assis

• Giełda
[i20 PB] Nie wyłącza się podświetlenie deski rozdzielczej
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpień 2018, 18:20:51 »
dobrze ze to opisales, oby nikomu sie nie przydalo