Forum > i40 VF
czy i40 1.7crdi 141 z 2016roku ma lamkę informującą o wypala
kacluk1987:
Witam, jak w temacie, waham się nad zakupem auta pomiędzy octavią 2.0 a i40. i o ile vw ma ikonkę która powiadamia o chęci wypalenia filtra to nie jestem pewien jak sprawa wygląda w i40.. Na forum ludzie piszą że nie ma nic takiego. A przerywając procedurę może dojść do rozrzedzenia oleju.
Instrukcja mówi o pojawieniu się lamki jeśli dużo jeździmy po mieście.
czy mógłby ktoś mi tą informację potwierdzić??
z góry dziękuję za pomoc..
waszek_rmc:
Niestety, żaden model Hyundai nie ma jednoznacznej informacji o tym, że wypala się DPF lub, że za chwile rozpocznie... Trzeba trochę obserwować i można sie tego nauczyć, nie potrzeba mieć żadnych „narzędzi diagnostycznych”.
Jacek72:
Skoda faktycznie ma lampkę,tylko ona nie informuje ze filtr dpf się wypala. Miałem octavie IIFL 2.0 TDI tyle ze RS. Lampka nigdy podczas wypalania się nie zapaliła. Tez trzeba nauczyć się auta żeby wiedzieć kiedy dpf się wypala.
MD13:
Ja jeżdżę i40 a służbowo Octavią. Pod każdym względem i40. Octavię to nie już te co kiedyś. Wszystko jest na plus w i40. W skodzie nie ma info o DPF. To dwa odrębne segmenty.
Alonzo_:
DPF ( czyli filtr w formie suchej) wg mnie w założeniu konstrukcyjnym miał być i jest zmorą kierowców z czasem a dla przemysłu mozliwością dorobienia sobie dodatkowej kasy. Założenia zostały zrealizowane. Także w tej sytuacji wielu producentów solidarnie zrobiło wszystko żebyśmy jak najmniej o tym procesie wiedzieli , dzięki czemu szybciej wykańczamy filtry.
W wielu autach kontrolka filtra zapala się gdy jest już za późno i w zasadzie informuje ona wtedy tylko o tym że musimy np jechać na serwisowe wypalanie.
To zmowa jest a skoro tak to na maxa pochowane wszystko przed kierowcy oczami.
Bo gdyby tak nie było to wszystkie auta z dpfami miałyby w kompie opcje podglądu na poziom zapełnienia filtra popiołem, sadzą i na bieżaco informacje podawana kierowcy o wypalaniu. Bo to nie jest kosmiczna technologia.
Także kolego pytaj dokładnie o każde auto które Cię interesuje , jak tu robisz, bo potem mozesz się po zakupie zdziwić.
Nawigacja
[#] Następna strona