Forum > i30 FD

Hyundai i30 08 problemy z odpalaniem, wysokie spalanie na po

<< < (3/3)

Daxol:
Byłem u gazownika, potwierdził, że sonda działa prawidłowo natomiast błąd C1103 napięcie poza zakresem może stanowić tutaj problem. Na sterowniku od gazu wykazało 25 problemów z za niskim napięciem i prawdopodobnie przez to wariuje MAP i sonda. Czy ktoś spotkał się z takim problemem? elektromechanicy u mnie mają terminy na za dwa tygodnie..

Daxol:
Silniczek krokowy wyczyszczony to samo przepustnica, świece wymienione druga lambda, i dalej problemy... Po zresetowaniu spalania komputer pokazuje po chwili spalanie średnie 160l na 100 i rośnie. Ma ktoś jakieś pomysły jeszcze

[ Dodano: 2018-08-04, 17:44 ]
Według tankowania po 220km spaliło 24l gazu. Po wymianie sondy nowy błąd P2096 adaptacja dawki paliwa za katalizatorem za uboga

Clins299:
Kolego obejrzyj ten odcinek
//www.youtube.com/watch?v=iKyCYGsfcEs

Jeśli coś jest nie tak ze spalinami to znaczy że jest zła dawka paliwo powietrze - o czym świadczą kody błędów.  
Ja bym się przyjrzał tej sondzie jeszcze najlepiej podpiąć pod kompa i zobaczyć co tam za wartości się wyświetlają (może jest problem z czujnikiem temp. Aha i żeby samochód zaczął poprawnie pracować na gazie musi być sprawny w 100% układ na benzynie.

robaszek127:
Sonda do sprawdzenia tak jak radzono w poście powyżej. Pewnie przy odpaleniu widać czarny dym a świece w sadzy.Zbyt bogata mieszanka więc i spalanie koparki. Sondy są dość drogie więc lepiej jeszcze sprawdzić na 100% czy to ona.

Clins299:
Jeśli chodzi o sonde to będzie zapisany stały błąd w komputerze. Ja miałem błąd niedogrzania sondy lambda i założyłem identyczną używkę (taką samą ze szrotu za 40zł.) Pomogło..  (objawów pracy silnika akurat umnie nie było). Silnik 1.6 crdi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej