Autor Wątek: [Elantra XD] [Elantra XD] Stukanie / warkot sprzęgła (lub czegoś zależneg  (Przeczytany 12305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

preza

• Gość
Problem wygląda tak, jak opisałem go w temacie. Ponadto dodam, że pojawia się kiedy po odpaleniu  puszczam sprzęgło na biegu jałowym. Cichnie, gdy ponownie je wciskam. Generalnie dźwięk i jego zachowanie przywołuje mi to na myśl koło dwumasowe, choć znam tylko zasadę działania ale nie miałem z tym nigdy do czynienia. A NAJCIEKAWSZE JEST TO, ŻE PRZEKOPAŁEM JUŻ INTERNET I PODOBNO TEN MODEL DWUMASY NIE POSIADA  :-P . Podczas gaszenia ostatnie podrygi silnika generują około 2-3 metaliczne "młotkowe" stuki. Poza niepokojem nic złego z tego nie wynika. Samochód rusza bez problemu, dobrze wysprzęga i ogólnie jeździ bez zarzutów, ale te dźwięki - nie wiem czy to normalne.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2020, 17:57:13 przez Brt »

shooter3

• Gość
[Elantra XD] Stukanie / warkot sprzęgła (lub czegoś zależnego) po odpaleniu
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpień 2013, 22:04:34 »
sprawdź poziom płynu w skrzyni, o ile jeszcze tego nie zrobiłeś

Offline Marcin

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sierpień 2013, 11:00:35 »
witam, może już jest na wykończeniu łożysko w sprzęgle, do sprawdzenia :)

tomi6210

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpień 2013, 19:17:02 »
witam, miałem podobne objawy, przy wymianie sprzęgła okazało się, że sprężyny na tarczy popękały i zaczęły ocierać o słoneczko, też wtedy słyszałem metaliczny odgłos, nie było dwumasy w tych autkach, pozdr.

preza

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpień 2013, 20:45:08 »
Cytat: "tomi6210"
przy wymianie sprzęgła okazało się, że sprężyny na tarczy popękały i zaczęły ocierać o słoneczko,

Jak to wyglądało? Bardzo groźnie? Bo nie wiem czy już to wymieniać, czy nie przejmować się hałasami i jeździć.
nie było dwumasy w tych autkach, pozdr.

Jesteś 100% pewien? Raz gdzieś czytałem na forum, że "w niektórych bywały", ale to brzmi trochę bezsensownie, jak na mój gust. Jeżeli jest tak jak piszesz to jestem wniebowzięty  :mrgreen:

tomi6210

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpień 2013, 07:45:15 »
Cytat: "preza"
Jak to wyglądało? Bardzo groźnie?

Dobrze to nie wyglądało, jeżeli masz podobną sytuację to bałbym się jeździć.
Mogę zrobić foty tej tarczy i docisku bo chyba gdzieś jeszcze leżą

Cytat: "preza"
Jesteś 100% pewien? Raz gdzieś czytałem na forum, że "w niektórych bywały", ale to brzmi trochę bezsensownie, jak na mój gust.

Sprzęgło zamawiałem na necie, też bałem się że jak będzie dwumasa, to albo mam niepotrzebne zwykłe sprzęgło, albo rozebrać, zobaczyć jakie sprzęgło i dopiero zamawiać, a to wiadomo czas itd., autko najbardziej potrzebne kiedy się popsuje...
Przy zamawianiu sprzęgła, dostałem zapewnienie, że nie ma dwumasy w elantrach xd, pewnie u dilera Hyundai można sprawdzić po nr vin co siedzi w środku. pozdr.

preza

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpień 2013, 09:49:37 »
Jeśli to dla Ciebie nie stanowi jakiegoś problemu to chciałbym zobaczyć zdjęcia. Będę zobowiązany. Pozdrawiam.

tomi6210

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpień 2013, 14:21:44 »
poszło na p.w.

preza

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sierpień 2013, 14:45:16 »
Dzięki za zdjęcia. Wygląda na to, że tarcie sprężyn o "słoneczko" wynika wprost ze zużycia tarczy i poniekąd docisku. Jeżeli dobrze widzę to okładzina tarczy po prostu się skończyła. Zmniejszyły się grubości elementów, więc w sprzęgle zrobiło się ciaśniej, jak sądzę.
Jeszcze raz dzięki za materiały. Pozdrawiam.

tomi6210

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Sierpień 2013, 14:58:50 »
w tarczy popękały sprężyny, dlatego tarcie o docisk - metaliczny dźwięk, na wideo widać jak sprężyny luźno można przekręcić, tarcza jeszcze miała ze 2mm do końca życia, pozdr.

preza

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Sierpień 2013, 16:11:13 »
na wideo widać jak sprężyny luźno można przekręcić,

Rzeczywiście, na filmie widać pęknięcie. Wcześniej popatrzyłem tylko na foto. Dobry i przydatny materiał  :-D jeszcze raz dzięki za fatygę  :->

Offline RaulC

• Giełda
Wprawdzie temat stary ale się podłączę, bo mam podobne objawy, ale nie do końca. jak wciskam sprzęgło przy zmianie biegów to słychać metaliczny dźwięk jakby brzęczenie drutów. Dźwięk pojawia się przy zmianie biegów na wyższy do 4-ki. Przy 5-ce nie słychać, podobnie przy redukcji biegów na niższy, a wszystkie biegi wchodzą płynnie. Wyłącznie przy wrzucaniu wyższych. Co to może być? Dodam, że sprzęgło było wymienianie jakieś 40 tys km temu, a objaw się pojawił nagle dziś rano. Jak jechałem autem we wtorek (długi weekend więc stał pod domem) niczego nie było słychać.

roofus

• Gość
U ciebie wyglada na padniete lozysko oporowe, kiedys mialem taki sam objaw i nawet zrobilem manuala z wymiany sprzegla. Niestety nie wiem czy przetrwal kiedy forum zmienilo baze danych.

Offline RaulC

• Giełda
Na szczęście okazało się, że to fałszywy alarm. "Druciany" dźwięk to dwie butelki ze sprayami obijające się o siebie. Dzięki za pomoc.