Forum > i40 VF
[i40 VF] Problem z obrotami na postoju.
Alfred:
Witam. Mam pytanie i nie wiem czy to jest normalne czy nie. Czasami mam tak ze jak stoje na postoju np. na swiatlach i wrzuce luz to zaczynaja mi falowac obroty. Sa takie skoki i wskazowka obrotomierza skacze o ok. 200 obr/min. Odczucie tez jest w samochodzie. Samochod jakby "warczal". Trwa to pare minut i potem ustaje. Pojawia się to raz na jakiś czas. Ktoś ma pomysł co to może być?
Venom:
u m nie tego napewno nie ma . Czasem zimą jak się nie dogrzeje obroty nie są stabilne ale tak jak teraz to nie am tego typu sytuacji .
pudzian3:
Wyglada mi to na wypalanie dpfa. Sam mam takie objawy jak sie wypala
Alfred:
Tez tak myslalem ale nie widze zeby wtedy spalanie wzrastalo. I w sumie nie wiem. Za dwa tygodnie dostaje nowy motor ale poprosze ich (ASO) jeszcze o weryfikacje tego.
Pajaro:
Ja też miałem taki objaw ale tylko kilkukrotnie i na zimnym silniku. Później wywaliło mi błąd P2101 i przyczyną tego była zawieszająca się przepustnica. Wyczyściłem ją i falowanie ustało, aczkolwiek błąd dalej wyskakuje- przepustnica do wymiany.
Z tego co rozmawiałem z mechanikami częstą przyczyną falujących obrotów są padające wtryski. Ja profilaktycznie zalałem środek Liqui Moly 5156 do czyszczenia wtrysków zobaczę czy poprawi się praca silnika.
Nawigacja
[#] Następna strona