Przepraszam za odgrzebanie tematu, ale natrafiłem tutaj na ciekawe fakty, które mam nadzieję, że ktoś z Was potwierdzi lub zaprzeczy.
Posiadam santa fe z 2007 roku z silnikiem 2.2 crdi.
Ostatni zauważyłem wyciek spod auta. Początkowo myślałem, że to Klima, ale po kilku dniach każdy bez klimy plamy pod autem są nadal i to,czasami dość spore. Szukam przyczyny, ale prawda jest taka, że ciężko cokolwiek na chwilę obecną stwierdzić, gdyż stan w zbiorniczku wyrownawczym jest w porządku.
Zacznę od pytania, czy płyn w chodnicy powinien być wypełniony aż pod korek? Mam korek na chłodnicy, ale po jego zdjęciu nie widzę żadnego płynu w samej chłodnicy i nie wiem czy powninien być przy korku czy też nie.
Kolejna sprawa to ten wyciek, dziś słyszałem normalnie dźwięk jakby woda z kranu leciała, a pod samochodem na moich oczach plama robiła się coraz większa.
Czy możliwe jest, że brakuje płynu w układzie, ale nie zaciąga to ze zbiorniczka i stąd poziom jest ok?
Temp pracy w normie, chociaż wentylatory chodzą cały czas.
Mam nadzieję, że ktoś z Was będzie w stanie mi pomoc, wiem, że nikt nie jest wróżką, ale piszecie, że przy uszkodzonym korku na chłodnicy auto wariuje.
Czy możliwe jest, że powodem jest właśnie uszkodzony ten korek?
Moze jakieś inne sugestie?
Dziękuję za pomoc.