Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] Skrzynia automat szarpie na postoju z wicśnięt

(1/5) > >>

powell:
Niedawno miałem regenerowane sprzęgło hydrokinetyczne, nie ma już poślizgów, jednak zauważyłem coś innego. Otóż kiedy zatrzymuję się na czerwonym świetle, mam wciśnięty pedał hamulca (położenie dźwigni zmiany biegów nadal na "D"). I wtedy czuję cykliczne szarpanie, jakby samochód chciał już wystartować. Zastanawiam się, czy przy pedale hamulca nie ma jakiegoś czujnika, który przekazuje do skrzyni informację o hamowaniu - może coś się w tych okolicach zepsuło ?

jlupino:
Jedź z  powrotem do warsztatu,bo ewidentnie coś zepsuli.

volcan:

--- Cytat: "powell" ---Niedawno miałem regenerowane sprzęgło hydrokinetyczne, nie ma już poślizgów, jednak zauważyłem coś innego. Otóż kiedy zatrzymuję się na czerwonym świetle, mam wciśnięty pedał hamulca (położenie dźwigni zmiany biegów nadal na "D"). I wtedy czuję cykliczne szarpanie, jakby samochód chciał już wystartować. Zastanawiam się, czy przy pedale hamulca nie ma jakiegoś czujnika, który przekazuje do skrzyni informację o hamowaniu - może coś się w tych okolicach zepsuło ?
--- Koniec cytatu ---

To nie jest od skrzyni, tylko od silnika - któryś cylinder niedomaga, następny ma korektę wtrysku taką, żeby obroty podnieść - stąd minimalne wahania obrotów silnika (możesz nawet na obrotomierzu nie widzieć) i efekt "galopowania" auta na hamulcu. Na uszkodzonym sprzęgle mogłeś tego nie czuć - po prostu przepuszczało to falowanie obrotów silnika.

powell:
Mam silnik V6 benzyna i niedomaganie na jednym cylindrze raczej nie powinno być tak odczuwalne, ale kto wie, może to co volcan pisze jest prawdą, tym bardziej, że objawy zmieniają się chyba wraz temperaturą silnika..
Generalnie przed regeneracją sprzęgła efekt od czasu do czasu również się pojawiał, ale delikatniej i tu zgadzam się, że zużyte sprzęgło mogło kompensować szarpnięcia.
Moje pytanie jest jednak inne. Czy po dłuższym naciskaniu hamulca na postoju skrzynia samoczynnie nie powinna przejść w jakiś inny tryb (coś jak zmniejszenie ciśnienia oleju) ? Jakoś mi się kołacze, że coś takiego powinno nastąpić...

volcan:
Jeżeli nawet by przechodziła w stan "zatrzymania", to dostaje impuls ze strony minimalnie nierówno chodzącego silnika do "obudzenia się" i auto zaczyna szarpać. Nie masz na kompie jakiegoś błędu "misfire"?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej