Forum > i30 GD
Migająca kontrolka silnika ( check )
redek102:
Od niedawna jestem właścicielem hultaja i jak na razie mam z nim same kłopoty. Co jakiś czas silnik nie wkręca się powyżej 3tys. Wyczyściłem sitko w baku, było mocno zabrudzone, jednak problem pozostał. Diagnoza mechanika - uszkodzony czujnik różnicy ciśnień spalin. Na domiar złego wczoraj auto wróciło z trasy i zaczął migać chceck engine. W instr. jest napisane, że to wypalanie dpf, więc przegoniłem auto około 70km jednak nadal kontrolka miga.
ukłony
waszek_rmc:
Raczej nie wypalanie a zapchanie DPF. Wypalanie nie jest niczym sygnalizowane. Kupiłeś autko z problemem to ścigaj sprzedającego, jest coś takiego jak rękojmia.
Generalnie czujnik różnicy ciśnień cieżko zdiagnozować chyba kompem, może zacząłbym od przeczyszczenie wężykow które do niego prowadzą...
redek102:
Dzięki za odzew.
No to mam problem. Auto zakupiłem od osoby prywatnej. Zastanawia mnie dlaczego wypalanie nie nastąpiło w trasie. A co do czujnika, to powtarzam to, co powiedział mechanik, ja się niestety na tym nie znam.
Ukłony
kowal2000:
Ale sitko się wymienia a nie czyści. Wymieniałeś też filtr paliwa?
redek102:
kowalu wiem, że się wymienia, bo sporo najpierw o tym poczytałem. Jednak jak zerkniesz tutaj to sitko w tym modelu nie jest skatalogowane, a nie wiem czy pasuje ze starszego modelu. Pytałem w serwisie i też nie wiedzą czy pasuje. W zamian proponują mi całego smoka za 1050PLN.
Nawigacja
[#] Następna strona