Autor Wątek: geometria tylnego zawieszenia  (Przeczytany 3829 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline karino13

• Giełda
geometria tylnego zawieszenia
« dnia: 04 Czerwiec 2018, 11:52:45 »
Witam...nowy problem...zdziera opony po wewnetrznej stronie na tylnej osi , ktos cos wie w tym temacie?

Offline marunio

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Czerwiec 2018, 21:12:23 »
A koła stoją prosto?

Offline karino13

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Czerwiec 2018, 23:29:15 »
kola sa pochylone do wewnatrz czyli maja negatyw ,pytanie czy wlasciwy?? Sadze ze trzeba pomierzyc geometrie ale pytanie brzmi ,kto juz naprawial tylne zawieszenie?

Offline Dareq36

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwiec 2018, 13:57:17 »
Witam. Sprawa jest prosta . Należy ustawić geometrię zaczynając od tylnej osi. Z tego co piszesz ( miałem tak samo), tylne koła "chcą jechać na zewnątrz" i dlatego drze od środka. Gdyby jednak nie dało się ustawić wszystkich kół poprawnie to jedną z przyczyn może być "walnięty" tylny wahacz. pozdro

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwiec 2018, 09:52:05 »
Cytat: "karino13"
kola sa pochylone do wewnatrz czyli maja negatyw ,pytanie czy wlasciwy?? Sadze ze trzeba pomierzyc geometrie ale pytanie brzmi ,kto juz naprawial tylne zawieszenie?

Zacznij od szarpaków - będziesz wiedział, czy zawieszenie jest sprawne, czy też trzeba coś wymienić, potem dobry zakład ustawiający geometrię. W Santku ustawia się pełną geometrię - nie tylko zbieżność. Prawidłowo ustawione zawieszenie nie niszczy opon. Jest jeszcze jedna opcja - są opony, które szczególnie lubi "podjadać" napęd 4x4 z LSD - wtedy podcina je najczęściej od wewnętrznej strony, ale to są raczej ślady "szarpania",  niż równe, ale nierównomierne po szerokości opony zużycie.

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Czerwiec 2018, 18:34:34 »
Geometria pełna, koniecznie. Tylko z czuciem, bo śruby do regulacji mogę być mocno zapieczone. U mnie skończyło się na cięciu i założeniu nowych...