Autor Wątek: [Santa Fe SM] Wyjący most ?  (Przeczytany 11809 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
[Santa Fe SM] Wyjący most ?
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Maj 2018, 14:16:48 »
U mnie w ś.p. Santku krzyżak też luzu nie wykazywał - po prostu był całkowicie sztywny - tak zapieczony i wał się na nim nie "łamał" wcale - powodując wibracje, których podpora nie była w stanie zamortyzować. Po wymianie krzyżaka i amortyzatora (łącznika gumowego) na wale nagle zrobiło się w samochodzie cicho.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Maj 2018, 18:32:26 »
Cytat: "Barni"
Łożyska w kołach tył - nówki SNR - bicie nie ustało
Podpora wału nowa ORY Hyundai - bije jak biło
Oleje Motul GEARBOX 80W90 - wymiana tez nic nie dała

Była przymiarka do wymiany łożyska w tylnym moście  ale po demontażu trzpienia i uszczelniacza olejowego nie miałem pojęcia jak  wybić to stare łożysko i ostatecznie z mechanikiem zlożylismy po staremu tyle ze z nowym uszczelniaczem.

Panowie doradźcie coś bo brakuje pomysłów a kur.ca tucze ze na autostradzie to masakra jechać. co dalej??

Przychodzi mi do głowy, że opona/opony mogły się zamienić w jajo :lol: i wtedy będzie biło. Podjedź do oponiarza i dokładnie sprawdź opony i felgi. Ugięta felga też może bić. Jak nie, to półosie lub łożyska do sprawdzenia no i wyważenie wału.

Offline Barni

• HKP
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Czerwiec 2018, 05:44:35 »
Łożyska nowe jak pisałem SNR. Co do opon to czy zimowe czy letnie bicie takie samo. Wymienię krzyżak i zobaczymy co dalej.

PS. ta guma/łącznik czy jak to się nazywa jaki ma numer OE by zamówić?