Forum > i30 FD

Odgrzybianie klimy

<< < (3/4) > >>

guniak:
West40 możesz podrzucić link do swojego oczyszczacza.
Acha te bomby to robicie na zapolonym aucie z włączoną klimą ?

west40:
Tak, przy bombie musisz włączyć auto, klima na full, obieg wewnętrzny i czekasz 10-15 minut.
Oczyszczać powietrza mam domowy Daikin MCK 75 j ururu.

walach27:
Miesiąc temu też mi zaśmierdziało. Kupiłem preparat WURTH w sprayu do czyszczenia klimatyzacji (50PLN z przesyłką). Niestety od dołu (tam,gdzie jest wężyk od odprowadzania wodu pod samochodem) wężyka nie udało mi się wsunąć. Zdemontowałem schowek i przez otwór do chłodzenia schowka wprowadziłem załączony wężyk i zgodnie z instrukcją rozpyliłem ok. pół opakowania poruszając wężykiem. Następnie włączyłem nadmuch na obieg zamknięty na dwie kreski (na wyświetlaczu climatronika) jednocześnie kierując nadmuch na górę, środek i dół - bez włączania klimatyzacji - sam nawiew. Pozamykałem okna i drzwi i ... uciekłem z auta. Zapach tego środka nie specjalnie mi odpowiada (jakaś mieszanka alkoholu ze środkiem dezynfekującym). Po ok. 15 minutach zabieg powtórzyłem. Po skończeniu przewietrzyłem samochód. Zapach środka utrzymywał się jeszcze ze dwa dni. Szczególnie po wyłączeniu klimatyzacji. Do teraz mam spokój z przykrym zapachem, i myślę że z zagrzybieniem też. A pogoda sprzyja wykorzystywaniu klimy.
Szwagier zaś preferuje zakupu grupowe - da śię wyłapać ozonowanie za 20PLN

Hants:

--- Cytat: "west40" ---klima na full
--- Koniec cytatu ---

Jesteś pewien?

Skoro powietrze i tak przepływa przez parownik klimy (bez względu na to, czy jest włączona, czy nie), to po co go zamrażać do czyszczenia?

arni_23:
Panowie,
Wczoraj przeprowadziłem operacje oczyszczania parownika.
Trzeba zdemontować taką osłonę pod schowkiem, trzyma się na 3 wkrętach,
to jest taka maskownica plastikowa. po odsłonięciu w lewym reogu zobaczyćie gumowy przewód, który łączy obudowę silnika z obudową parownika.
Przez ten otwór połowa preparatu. Potem demontujecie czujnik temperatury.
Odkręca się ręką, taki motylek. Przez otwór drugą połowę preparatu.
Potem demontujecie filtr, włączacie obieg zamknięty i wentylator na 10 min na minimalne obroty, bez włączania klimy.
Taki sposób ja obmyśliłem.
Jak ktoś będzie zdjęcia potrzebował to mogę zrobić.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej