Forum > i30 FD

Problem z geomatrią

<< < (3/4) > >>

Arunio:
Nie dalej jak wczoraj, wybrałem się na geometrię po tym , jak znajomy oponiarz stwierdził zjechaną oponę przód od środka. Jeżdżę zawsze w jedno miejsce, bo chłopaki mają na prawdę słuszny sprzęt. Komputer pokazał rozjechaną zbieżność przód a kąty OK. Zbieżność tył OK. a lekko przestawione kąty, które są z tyłu nie regulowalne wg komputera diagnostycznego. Na moje pytanie skąd przestawienie kąta, stwierdził że może być nawet wina, zużytej lekko sprężyny.  :-/

darman:
Witam. Wczoraj byłem na geometrii. Nie było tragedii ze zbieżnością, ale tylne koła mają zły kąt nachylenia /---\ tak to wygląda. Regulacji kąta nachylenia nie ma, ale gościu powiedział że stawia na sprężyny, bo tył siedzi. Koła nie chowają się w nadkole, ale prześwit między kołem a nadkolem z tyłu jest mniejszy niż z przodu. Kąt nachylenia jet praktycznie identyczny: z jednej 2.05, z drugiej 2.06 a maksymalne wychylenie to 1.54. luzów w zawieszeniu nie ma. Czy może któryś z kolegów się z tym już spierał?

Arunio:
Tak jak pisałem wyżej i u Mnie diagnosta brał pod uwagę sprężyny. Może i jest coś na rzeczy. Mam stosunkowo niewielki prześwit, koło-nadkole a ostatnio, kilka cięższych toreb z zakupami, wyraźnie go jeszcze zmniejszyło.  co będzie jak wsiądą 2 ciężkie osoby? Muszę to sprawdzić. Szkoda, że nie wiemy jaki był prześwit w nówce.

srbastek:
Z tego co mi się zdaję to od początku z tyłu był mniejszy prześwit.

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=8708

darman:
W linku podają srube mimośrodową ktora odpowiada za zbieznosc a nie za kąt nachylenia kola. W przyszlym tygodniu wymienie sprezyny i dam znac czy pomoglo. Arunio jak Ty cos ustalisz to tez daj znac

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej