Forum > i30 PD
Alarm w i30 - czy on istnieje?
tomilipin:
Cześć,
zastanawiam się nad działaniem alarmu w nowym i30 w wersji Classic Plus.
Gdy zamykam autko z pilota, nie słychać żadnego dźwięku - jedynie kierunkowskazy migają. Wczoraj na parkingu widziałem nowego i20 i gdy facet zamykał drzwi pilotem, również nie było nic słychać.
W instrukcji obsługi na stronie 3-17 piszą
--- Cytuj ---Uzbrojenie autoalarmu sygnalizuje jednokrotne mignięcie wszystkich kierunkowskazów oraz jednokrotny sygnał dźwiękowy
--- Koniec cytatu ---
Nie ma dodatkowej informacji "jeżeli występuje" (zwrot ten użyty jest w wielokrotnie w instrukcji przy innych funkcjach dodatkowych).
Ponadto, na stronie 3-77 instrukcji widnieje opis menu komputera pokładowego, pozycja "Drzwi" i składa się on z 3 podpunktów:
- Automatic lock (automatyczne blokowanie)
- Automatic unlock (automatyczne odblokowanie)
- Horn feedback (potwierdzenie sygnałem dźwiękowym)
U mnie w komputerze są tylko dwie pierwsze pozycje, stąd wnioskuję, że nie posiadam autoalarmu.
Jednakże, zgodnie z cennikiem rocznika 2017 pod adresem http://www.hyundai.pl/fileadmin/user_upload/cenniki/Cennik_i30_Hatchback_2017.pdf na stronie trzeciej w tabeli o nagłówku "Komfort" istnieje pozycja "Centralny zamek, składany kluczyk; alarm" i jest ona zaznaczona kropeczką w wersji wyposażenia Classic Plus, którą zakupiłem.
Czy ktoś może potwierdzić jak wygląda u was autoalarm?
I czy macie wspomnianą pozycję w menu?
Przy okazji, ta dioda przy przedniej szybie pośrodku - to nie jest dioda od autoalarmu?
asche:
Mam tak samo jak Ty. Alarm jest i działa - w salonie przy zakupie testowaliśmy ze sprzedawcą. Dioda jest od alarmu.
tomilipin:
--- Cytat: "asche" ---Mam tak samo jak Ty.
--- Koniec cytatu ---
Czyli przy zamykaniu tylko mrugają kierunki i nic nie słychać? Nie ma żadnego dźwięku? Jak wygląda u Ciebie menu "Drzwi"?
--- Cytat: "asche" ---Alarm jest i działa - w salonie przy zakupie testowaliśmy ze sprzedawcą. Dioda jest od alarmu.
--- Koniec cytatu ---
Jak to sprawdzaliście? Chciałbym też sprawdzić. Nie zrobiłem tego w salonie przy odbiorze auta :-(
asche:
Otwórz szybę z tyłu, zamknij drzwi z pilota a następnie od zewnątrz otwórz drzwi klamką wewnątrz auta ;)
tomilipin:
Ok, sprawdziłem i działa :) A więc mam alarm - super :-D
To teraz poproszę jeszcze o odpowiedź na wcześniejsze pytanie o menu w komputerze - sekcja "Drzwi". Jakie tam masz opcje?
Przypominam, że według instrukcji powinny być 3:
- Automatic lock (automatyczne blokowanie)
- Automatic unlock (automatyczne odblokowanie)
- Horn feedback (potwierdzenie sygnałem dźwiękowym)
u mnie są tylko dwie pierwsze :-?
Nawigacja
[#] Następna strona