Autor Wątek: Klimatyzacja przestała działać.  (Przeczytany 6519 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mleno

• Gość
Klimatyzacja przestała działać.
« dnia: 05 Lipiec 2015, 16:42:17 »
Witam. Jestem posiadaczem modelu I30, 2009r, 1,4 benzyna. Do końca zeszłego sezonu klima działała bez zarzutu. W tym sezonie okazało się że w ogóle nie chłodzi. Klima jest manualna. Wiem że większość sugestii to brak czynnika, chociaż z tym nigdy nie było problemu. Czy i jakie mogą być inne przyczyny tej usterki ? I jeszcze jedno pytanko. Zanim pobiegnę do warsztatu to czy mogę sam we własnym zakresie ewentualnie ustalić co może być przyczyną braku chłodzenia ? Jeśli tak, to proszę o wskazówki, będę wdzięczny.

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lipiec 2015, 19:27:33 »
Od 6 lat nie było problemu... więc już na nie czas :)
A tak na serio, to jeżeli masz uszkodzoną chłodnicę klimy, to  popatrz czy jest w jakimś miejscu czarna, lepka, oblepiona brudem :)

Tak czy siak, pora udać się do serwisu klimy.

piwi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipiec 2015, 22:57:26 »
Jeśli jest za mało czynnika to sprężarka może po prostu się nie załączać, ze względu na zabezpieczenie przed zatarciem. Może być tak, że czynnik nagle wyciekł z układu np. przez uszkodzoną chłodnicę jak kolega przede mną zauważył. Bez serwisu klimatyzacji się nie obejdzie.

Offline sajmon_000

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudzień 2019, 23:02:40 »
Witam, czy ktoś zna ciśnienie na ssaniu sprężarki przy którym zapnie magnes na sprzęgle? Mam interfejs Delphi i pokazuje nie przeliczone ciśnienie w formie napięcia. Jeżeli ktoś ma dane to proszę o info. Wygląda na to że za mało czynnika ale chciałbym znać próg przełączania, żeby potwierdzić czy to czy coś innego

Offline maxell

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Grudzień 2019, 13:31:44 »
Ja bym najpierw napełnił a potem szukał przyczyny :)
A biorąc pod uwagę, że już przy napełnianiu jakieś błędy wyjdą to inna sprawa, będziesz wiedział wszystko od razu :)

Offline gawelek99

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Luty 2020, 15:32:34 »
Jeśli masz odpowiednie manometry to możesz sobie sprawdzić ciśnienie (zawór hp,lp)