Forum > i30 FD

Czujniki cofania i30 FD

(1/4) > >>

bodziob:
Witam,
chciałem zamontować czujniki cofania. Proponują mi w warsztacie umieścić wyświetlacz na podsufitce z tylu tak by bł widoczny w lusterku. Czy ktoś ma tak zamontowane i jak się to sprawdza w praktyce.
Czy lepiej zamontować z samym buzzerem?
Czy jest możliwość podłączenia buzzera do instalacji głośnikowej radia?

arni_23:
Ja montowałem sam czujniki, tylko buzzer, wyświetlacz jest zbędny moim zdaniem.
Buzzer mi wystarcza.
Chyba nie dasz rady wpiąć się bezpośrednio do instalacji, w buzzerach jest zawsze możliwość zmiany głośności i tonu. Ewentualnie zostanie możliwość z buzza do głośnika ale trzeba rozebrać buzzer.
Ja wpakowałem buzzer w lewy słupek i jest super.

bodziob:
Czy konieczne jest demontowanie zderzaka do założenia czujników?

arni_23:
Zależy jakie masz czujniki.
Do "cycków" wciskanych od zewnątrz raczej nie trzeba.
Ja kupiłem czujniki typu flash mount, czyli takie które po montażu licują się ze zderzakiem i wyglądają jak fabryczne. Do takich trzeba ściągać zderzak, ponieważ montowane są od wewnętrznej strony zderzaka.

fiooletowy:
Ja u siebie zamontowałem takie czujniki: https://archiwum.allegro.pl/oferta/czujniki-cofania-parkowania-4-sensory-na-tyl-lcd-i6967227037.html
Kolor wyświetlacza idealnie wpasowuje się w kolory zegarów i radia, działają świetnie i nie było potrzeby ściągania zderzaka. Wyświetlacz mam umiejscowiony na kokpicie z lewej strony przy samym słupku, jak dla mnie najlepsze miejsce.
Pamiętaj też, że większość czujników z allegro nie ma możliwości dokupienia później osobno np. jednego czujnika jak Ci się zepsuje, a akurat z tej firmy, której ja kupowałem czyli STIG mają bez problemu pojedyncze wpinane czujniki, jak jeden się zepsuje to wymieniasz i po problemie, a w innym przypadku zostaje wymiana na nowe czujniki z całym zestawem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej