Autor Wątek: [i40 VF] Czujniki ciśnienia w oponach.  (Przeczytany 9899 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maxxx

• Gość
[i40 VF] Czujniki ciśnienia w oponach.
« dnia: 20 Listopad 2013, 16:06:54 »
Witam,

Posiadam i40 który ma czujniki ciśnienia w oponach. Chciałem kupić drugi komplet kół na zimę (zamiast 17 - 16), ale pojawił się problem przełożenia czujników. Czy ktoś z Was tego próbował? Z tego co czytałem, nawet dokupienie nowego kompletu czujników (pomijających ich absurdalna cenę 300zł sztuka) nie rozwiazuje problemu bo każdorazowo po zmienie kół trzeba je konfigurować.  Czy pozostaje mi tylko przekładanie czujników w serwisie ? - jak na razie żaden wulkanizator nie chciał sie tego podjąć.

alexzabrze

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopad 2013, 11:40:21 »
Miałem ten sam problem. Ale olałem te czujniki w w komplecie zimowym nie mam ich. Pojawia się tylko informacja o problemie i nic więcej. Podobno nie ma sensu przekładać czujników bo lubią się psuć.

Offline bomen

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopad 2013, 00:05:42 »
U mnie - po przełożeniu kół - komputerowi zajęło koło tygodnia, by odkryć, że nie ma czujników. Ciekawe, czy na zbyt słabe ciśnienie reaguje równie ospale ...

alexzabrze

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Listopad 2013, 20:26:26 »
Nie. Na przebitą opone i mało powietrza reaguje szybko..;-)

Denny4

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Luty 2015, 22:13:11 »
Odświeżam tamat i ponawiam pytanie.
Czy komuś udało się rozwiązać problem czujników ??
Zastanawiam się nad zakupem drugiego kompletu kół z czujnikami ale nie zamierzam płacić za podłączenie do komputera w ASO 60zł.
Wiem że w niektórych markach system sam synchronizuje czujniki po przejechaniu kilku pierwszych kilometrów.
Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ??
Bardzo chętnie czekam na Wasze doświadczenia.

Offline Mce

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Sierpień 2019, 12:50:27 »
A jest szansa, że przy wymianie opon czujniki zostaną przypadkowo uszkodzone?

Offline hyubi

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Sierpień 2019, 14:26:11 »
Kupiłem drugi komplet felg 17" na lato z czujnikami.
Czy samochód nie będzie wykrywał czujników po zmianie kół, pomimo że są takie same czujniki z końcowką o nr. 600?
Dodam że w i40 są dwa rodzaje czujników, z końcówką 100 były montowane gdzieś do połowy 14 roku.

Mce. Jak ktoś będzie zdejmował opne nieumiejętnie to może czujnik uszkodzić, ale to będzie wtedy jego peroblem żeby wymienić na drugi sprawny.
Kiedyś jak mi jeden partacz filtr powietrza wymieniał, to obudowę połamał. Wymienił mi na drugą, na swój koszt.

Offline esendekowal

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Luty 2020, 12:58:03 »
witam, kolegów:) mam pytanko odnośnie czujników ciśnienia? W czasie jazdy zapaliła mi się kontrolka ;/ zjechalem na stacje benzynową dopompowałem kola przejechjalem juz z 120 km i kontrolka nadal się świeci ;/;/ ona zgaśnie czy trzeba coś zresetować ?? pozdrawiam

Offline tom69

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Luty 2020, 16:25:34 »
Hej
U mnie jak się zaświeciła kontrolka, że mało mam powietrza w kole to napompowałem do odpowiedniej wartości (zrobiło sie zimno i to było powodem), i po ruszeniu samochodem kontrolka zgasła.

Offline esendekowal

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Luty 2020, 16:47:23 »
dzięki kolego !!

[ Dodano: 2020-02-21, 17:00 ]
chyba będzie jakiś czujnik do wymiany ;/;/ gdzieś jeszcze przeczytałem żeby troszkę więcej dopompować więcej niż karze producent? spróbuje :)