Forum > i40 VF

Sprzęgło

<< < (3/4) > >>

adamk4:
Witam.
Panowie jestem po wymianie sprzęgła i wysprzęglika czy jak to sie zwie.
Niby wszystko chodzi ok ale raz na jakiś czas jest problem wbic 1 i 3 bieg. Czasami 2 tez? Mechanik u ktorego byłem twierdzii ze jeszcze układ zapowietrzony i żebym podjechał na weekendzie.
Czy moze miec rację? Wczesniej biegi wchodziły jak w masło.

Raflik1986:
Idzie powiedzieć że ze sprzęgłem to tak jak z hamulcami bo jeśli są zapowietrzone to wiadomo jak hamują a jeśli w układzie sprzęgła jest powietrze to na logikę sprzęgło nie rozsprzęgla do końca ponieważ powietrze jest ściśliwe i nie do końca pozwala na rozsprzęglenie i dlatego biegi mogę ciężej wchodzić

boleq1971:

--- Cytat: adamk4 w 29 Lipiec 2021, 19:02:15 ---Witam.
Panowie jestem po wymianie sprzęgła i wysprzęglika czy jak to sie zwie.
Niby wszystko chodzi ok ale raz na jakiś czas jest problem wbic 1 i 3 bieg. Czasami 2 tez? Mechanik u ktorego byłem twierdzii ze jeszcze układ zapowietrzony i żebym podjechał na weekendzie.
Czy moze miec rację? Wczesniej biegi wchodziły jak w masło.

--- Koniec cytatu ---

Końcówka sprzęgła zbiera na samym dole...... znajdź ten temat to więcej się dowiesz  ;) A tak na poważnie to teraz rozważam opcję wymiany oleju w skrzyni bo ani nowe sprzęgło wraz z dwu-masą ani wymiana pompki pod pedałem nie rozwiązały problemu z haczeniem biegów ....Szczerze to mam już dość tego auta ..... Wymienię jeszcze olej w skrzyni a jak to nie pomoże zostaje znaleźć  ustronne miejsce i kanister z benzyną.... 8)

adamk4:
Auto spoko. Jak do tej pory jedno z lepszych jakie miałem.

Problem rozwiązany. Wymiana sprzęgła i łożyska plus nowy olej do skrzyni i odpowietrzenie po 2 dniach. Wszystko wróciło do normy.

spróbuj tej wymiany oleju może rzeczywiście pomoże.

boleq1971:
adamk4 Widzę że Twoje auto jest 4 lata młodsze więc zapewne poliftowe tak więc może tak być że " inżyniery" pousuwali wady fabryczne które były w wersji przed liftem czyli : rozszczelniające się chłodnice , wytarte kierownice , nieszczelne tylne lampy, przybywanie oleju  ;) psujących się czujników parkowania........ no i te nieszczęsne haczenie biegów .... o systemie Start-Stop nie wspomnę

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej