Forum > S-Coupe / Coupe / Veloster
Wentylacja wnętrza, parowanie szyb
Cendra:
Przyszła jesień, przyszły deszczowe dni a razem z nimi parujące szyby...
Mam pytanie, jak polepszyć wentylację wnętrza, żeby uzyskać jak najl;epsze efekty :?:
Oczywiście, wiem o tym, że szyby mają być czystę, a dywaniki suche, wnętrze odkurzone itp...
Tu chodzi mi o Wasze opinie na temat np. pochłaniaczy wilgoci, czy to coś da :?:
Może ktoś z Was ma inny patent na szybsze odparowywanie szyb... Najbardziej dokuczliwe są szyby boczne...
Tak przy okazji, czy w Coupe też występuję taki problem :?:
Jarek:
Taki temat był już poruszany kilka razy - chyba jeszcze na starym forum. Przy takiej pogodzie niestety trzeba cały czas jeździć z włączonym wentylatorem na 2 lub 3 i dodatkowo regulować temperaturą grzania (w autach bez klimy).
Trzeba sprawdzić działanie otworów wentylacyjnych z tyłu nadwozia (te z gumowymi klapkami). Nadwozie nie może być zbyt szczelne (paradoksalnie) bo wentylator nie ma takiego sprężu żeby wymienić powietrze w kabinie.
Oczywiście układ nadmuchu musi być szczelny i sprawny.
W większych autach (Sonata) szyby nie zachodzą, no prawie, zapewne jest to spowodowane większą odległością człowieka od szyb
Cendra:
Otwory wentylacyjne z tyłu wiem gdzie się znajdują, a jakieś inne istotne miejsca :?:
Wczoraj jechałem we 3 osoby dmuchawa na 3 biegu bez problemu odparowała przednia szybę, ale boczne przednie były tak po skosie odparowane, o tylnych można zapomnieć... Jak przełącze ciepłe powietrze, żeby leciały przez kratki w desce to zaraz przednia szyba zachodzi :roll:
Dodam, że używam oczywiście obiegu otwartego
cezary46:
Ja stosuje z powodzeniem płyn do mycia naczyń typu ludwik.Przecieram szyby od środka płynem i na jakiś czas jest spokój z parowaniem.
Cendra:
Pierwsze słyszę, zobaczymy jak będzie działać 8-) Tylko S-coupe ma mniejsze wnętrze i szyciej paruje...
Nawigacja
[#] Następna strona