Forum > Lantra / Elantra

[Elantra XD] Gasnie i brak Check Engine podczas odpalania

(1/3) > >>

Maxi2018:
Witam.
Mam taki problem...podczas jazdy auto potrafi zgasnac, pedał gazu nie reaguje, potem nie moge jej odpalic bo nie zapala mi sie check engine, dopiero po kilku minutach zapala sie kontrolka check engine i auto normalnie odpala. Prosiłbym o pomoc, gdyz tak sie jezdzic nie da. Sytuacja ma miejsce na benzynie jak i gazie.
Podczas jazdy wyskoczyl mi check engine, po podpieciu kompa wykazało problem z katalizatorem, bład skasowany natomiast problem pozostal.

wtom:
"przepsikaj kontaktem" wszystkie złącza skrzynki bezpieczników pod kierą oraz najlepiej podmień/wymień czujnik wału korbowego.

Maxi2018:
Ostatnio mi mechanik powiedział żebym wywalił katalizator bo jest zapchany przez LPG i przez niego autko tak szaleje. Ale popsikam tym kontaktem i wymienię czujnik najpierw.

wtom:
z tego rocznika były trefne katy. pęka kolektor wydechowy przy trzecim cylindrze i też padają katy. możliwe, żę masz już uszkodzony katalizator jak druga sonda zgłasza błąd. przy zapchanym nie miałbyś moc, dławił by się i dużo palił. zdejmij blachę z nad kata i obejrzyj czy nie masz pęknięcia, lub odkręć go i zobacz do środka czy wkład jest cały.

Hants:

--- Cytat: "Maxi2018" ---bo jest zapchany przez LPG
--- Koniec cytatu ---

Ciekawe czym? Parą wodną i CO2?

Są proste sposoby na sprawdzenie czy katalizator jest zapchany, ten jest chyba najprostszy:

//www.youtube.com/watch?v=qJTmddbOxMk

Samo wywalenie katalizatora powinno skutkować zabraniem papierów rejestracyjnych i oblaniem każdego przeglądu. Miejcie trochę litości dla samych siebie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej