Autor Wątek: i30 nie odpala - raz na miesiąc  (Przeczytany 6898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Skalpel

• HKP
  • **
i30 nie odpala - raz na miesiąc
« dnia: 15 Marzec 2018, 20:15:07 »
Cześć,

Od pół roku mam problem z i30 1.6 (126KM).
Średnio raz w miesiącu auto po prostu nie zapala. Wskazówka obrotomierza się podnosi, aku nowe mocne, auto nie startuje. Przeważnie wiozę je do mechanika lawetą albo na hol, gdzie praktycznie za każdym razem ożywa i znowu przez miesiąc jest spokój. A potem znowu nie zapala.

Czy miał ktoś taki problem ? Jak go rozwiązać ?
Sprawdzone i potwierdzone rzeczy:
- przekaźnik pompy wymieniony
- masy wyczyszczone
- immobiliser sprawny
- pompa sprawna
Wygląda na to, że raz na jakiś czas zanika prąd który idzie do pompy.

Jak już auto odpali, to przez miesiąc-dwa nawet odpalane 10 razy z rzędu nie sprawia żadnych problemów, jedzie super, pracuje super...

Jakieś pomysły ? Pomocy... uwielbiałem to auto, ale zaczynam je nienawidzieć....

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marzec 2018, 20:54:56 »
Jakieś zabezpieczenie przed kradzieżą, czujnik położenia wału rozrządu albo coś z pompą paliwa...

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marzec 2018, 08:43:26 »
Witam, w moim jest podobnie. Też, raz na jakiś czas, za skurczybyka nie chce zapalić. Zauważyłem, że jak trzymam dość długo na rozruszniku i wciskam pulsowo gaz to w końcu zapali. Ale to obciach tak kręcić. Byłem w ASO. Przeprogramowali kluczyki, ale to nic nie pomogło. Imobilaizer zawsze świeci. Akumulator nowy. Czasami tak się dzieje rano, a czasami w ciągu dnia (po np. jakimś postoju). Nie ma reguły. Nie jest to jakoś upierdliwe, bo nie często się to zdarza. Pompa paliwa oraz świece były u mnie wymienione rok temu w ASO przy standardowym przeglądzie (samochód z 2009 r., benzyna), więc to raczej odpada. Nie wiem co o tym myśleć.

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marzec 2018, 10:45:21 »
czujnik wału świruje lub problemy z elektryką.

Offline Skalpel

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Maj 2019, 11:07:45 »
Cześć !

Tajemnica nieodpalania została rozwiązana.
Koszt naprawy 20zł. (6 razy lawetą przez to jechałem !)

Przyczyną była niestykająca kostka pod siedzeniem pasażera wchodząca do pompy paliwa.

Pierdoła ! A tyle problemów (laweta w Chorwacji....)

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maj 2019, 19:58:04 »
Ta kostka jest pod siedzeniem pasażera z przodu?

Offline HI30

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maj 2019, 09:45:03 »
Witam.
Mam identyczny problem jak część z Was. Raz na jakiś czas kręcę kręcę i moje I30 1.6 w benzynie 126KM z 2008r. nie chce odpalić, zauważyłem, że raczej nie odpala po takich krótszych postojach, po nocy nie ma z tym problemu, raz to jest jedno odpalenie na tydzień a raz kręciłem trzy razy pod rząd i dopiero za czwartym zaskoczył. Wtedy nie wsłuchałem się czy dochodzi charakterystyczny dźwięk do pompy. Wtedy było by jasne czy to jest coś z elektryką.
Wymieniłem świece zapłonowe ale to problemu nie rozwiązało.
Kostka dochodząca do pompy paliwa jest pod tylną kanapą, u mnie została przeczyszczona i nie wygląda jakby było coś z nią nie tak a może powinna zostać wymieniona na nową?
Pozdrawiam.