Forum > Sonata
[Sonata NF] Ile wam spala ?
vitalyzd:
Czyli co mam i gdzie szukać przyczyny tego spalania ?
Hants:
Zrób najpierw tak jak Ci Darek mówi: spokojnie sprawdz, czy naprawdę masz problem z bardzo duzym zużyciem.
Po potwierdzeniu problemu będziemy się martwić mechaniką.
U mnie tez wskazowka temperatury jest w identycznym położeniu po rozgrzaniu. To nie fiesta, w ktorej w zaleznosci od obrotow, włączonego ogrzewania w kabinie lub ukształtowania terenu wskazowka wachlowala w polu "normal".
W Y-3 wskaznik mial swoj oddzielny, dedykowany czujnik temperatury w obudowie termostatu. ECU brało dane z dwu innych: drugiego w obudowie termostatu (tak, siedziały w nim dwa) i na spodzie chłodnicy.
Przez ostatnie nascie lat w Hyundaiach wskazowka temperatury podniosla mi się wyzej zwyczajowego wskazania tylko dwa razy: raz przy walniętej UPG, za drugim razem przy jezdzie w górach, z klimą i 5 osobami na pokładzie.
Takze, odpusc sobie narazie zakup termostatu (sprawdz ten który już masz w szklance wrzątku), bo to Cię nic nie będzie kosztować.
darekn15:
1. Jak szybko silnik do chodzi do wskazań temp jak na obrazku? Zgrubnie jak opisałem u siebie?
2 . ile km na raz jedziesz?
3. jazda po mieście - dość płynna , czy światła co paręset metrów i powolne turlanie się?
Z przyczyn "mechanicznych" to oprócz termostatu może być np:
- lewe powierze w układzie dolotowym (można próbować oceniać na podstawie korekt STFT) przy pracy na b. jałowym
- nieszczelny wydech w okolicy mocowania sondy lambda - może fałszować odczyty lamby (miałem tak w Primerze 1.6 - skutek spalanie+ 1-1,5l).
Ale najpierw odpowiedz na pytania 1-3. "Zdrowa Sonata" niestety w mieście swoje spali - 12-13l, a na krótkich odcinkach więcej, to duże i ciężkie auto. Kolega Kowal2000 w drugim poście tego wątku podawał że "diesel" w mieście na krótkim odcinku (6km) spala mu 13l, chociaż może automat wpływa na taki wynik.
ps. doczytałem że podałeś że jeździsz 4-10 km,w takich warunkach to i "kompakt" z silnikiem 1.4 może spalić 9-10l PB
Na trasie sprawdzałeś spalanie?
vitalyzd:
Wpierw to w wolnej chwili spróbuję znaleźć termostat i sprawdzić go w "szklance" . a później gdy będę jechał autostrad sprawdzę spalanie ... tylko pytanie w okolicy jakich obrotów jechać by spalanie było "optymalne " ? bo do tej pory jeździłem 150-160 km/h ... i wtedy opowiem co dalej się dzieje.
Hants:
W 2.0 pewnie będzie około 2500-3000. W 2.4L około 2000-2200
Nawigacja
[#] Następna strona