Forum > Getz
[Getz] Ile koni ma mój Getz? i inne
Hants:
Pocieszajcie mnie dalej... W przyszłym tygodniu rozkręcę co się da i popatrzę sobie wnikliwie na te słynne błotniki...
nadamus:
możesz dać tak:
oczyszczenie blachy szczotką drucianą, potem cortanin F (2 razy w odstępach 24h) potem corrina , podkład epoksydowy (ja używam novola 360) i baranek.
sposób sprawdzony na kilka lat- zrobiłem tak uniaka i wytrzymał 7 lat (a wiadomo że uniaki rdzewiały już na prospektach)
Hants:
--- Cytat: "nadamus" ---oczyszczenie blachy szczotką drucianą, potem cortanin F (2 razy w odstępach 24h) potem corrina , podkład epoksydowy (ja używam novola 360) i baranek.
--- Koniec cytatu ---
Nie mam łatwego dostępu do tych produktów, dlatego raczej skończy się na wirujących szczotkach, 'rustoleum' i barankiem.
A do progów i odsłoniętych elementów chcę użyć tego:
https://www.pielegnowacauto.pl/innotec-h-temp-wax-spray-500ml-wosk-do-profili-zamknietych.html
Pomysł podpatrzony u najlepszego detailera nad Wisłą:
//www.youtube.com/watch?v=L72q6Sf2dQE
nadamus:
preparaty które podałem są łatwo dostępne - w kazdym sklepie z farbami. najważniejsze jest pomalowanie cortaninem f bo bez tego rdza szybko wyjdzie i szkoda roboty. możesz też dać fertan (działa tak samo) ale jest dużo droższy - 1litr cortaninu kosztuje ok 18zł a fertan ok 120. jak pomalujesz samym barankiem to rdza wyjdzie na pewno w szybkim czasie. cortanin (pozostałe podkłaty- też) możesz też kupić wysyłkowo, nawet na allegro. trzeba tylko znaleść sklep co ma wszystko aby wysłać jedną paczkę.
Poczytaj sobie o produkcie:
https://organika.com.pl/produkt/chemia-motoryzacyjna/preparaty-i-srodki-antykorozyjne-chemia-motoryzacyjna/cortanin-f-250-ml/
obejrzałem filmik i mam mieszane uczucia- to było robione na ładny wygląd a nie na zabezpieczenie samochodu przed korozją. co mnie obchodzą ładne, błyszczące plastikowe nadkola - wolę aby rdza nie żarła mi blach ;)
robaszek127:
Ja dawałem już cortanin, fosol czy na to potem podkłady z fary na rdzę. Ten sam efekt pod farbą co dziwne tworzył się znów bąbel z wodą.
Wcześniej miałem tico więc ono rdzewiało na rantach drzwi bo była słaba blcha ale taka zaprawka wytrzymywał rok. A tu w getzie kiepsko i nie wiem co za środek pomoże bo nawet oczyszczanie fosolem czyi kwasem nie pomaga.
Ale nie ma się co dziwić skoro takie i30 czy i20 zaczynają rdzewieć już na gwarancji.
Co do branka polecam tylko pomalować progi od spodu co chroni je od uderzeń kamyczków a tam właśnie to powoduje małe ogniska korozji.
Nawigacja
[#] Następna strona