Forum > Kona
Hyundai Kona
Dider:
W kii jest 7 letnia darmowa aktualizacji map, a te dodatki (pogoda, info o ruchu, info o fotoradarach) działają po sparowaniu navi (wbudowane wifi) ze smartfonem przez hotspot wifi. Działa, ale w moim np. nie ma opcji dodania info (wypadek czy remont) tylko fotoradary (stałe i lotne). Jak narazie auto mam 1,5 roku i ani jednej aktualizacji do mojej navi nie mieli (jeszcze na WinCE) a są nowe drogi którymi jeździłem przed kupnem auta a ich w navi nie ma. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem.
PvG:
--- Cytat: "lovelypl" ---Takie pytanko mam do posiadaczy (i nie tylko):
Widać gdzieś, kto jest dostawcą danych do nawigacji Hyundaia? Gdzieś widziałem Here, co nie jest dobrą nowiną, ale mogło być gorzej :) Chciałbym się upewnić.
I druga sprawa. Na stronie jest taki zapis: "Nawigacja jest dostępna z 7-letnią, darmową subskrypcją usług LIVE."
Po pytaniu do polskiego Hyundaia otrzymałem niby odpowiedź, ale mętną :) Dla mnie "usługa LIVE" oznacza usługę dotyczącą aktualnego natężenia ruchu. Co jest słabo możliwe jeśli samochód nie ma wbudowanego 'telefonu'.
Hyundai odpowiedział tak, że nadal nie wiem co to za usługi :)
update: na stronie ogólnoświatowej w broszurce jest napisane wprost: "7- year subscription to LIVE Services, with real-time traffic, weather, speed control* and POI information."
gwiazdka jest dla fotoradarów, że nie w każdym kraju jest to dostępne.
Napisałem do głównego Hyundaia i zobaczymy co odpiszą, bo mnie to bardzo ciekawi. Oznaczałoby to, że Kona ma wbudowany telefon z kartą SIM, albo, że wymaga np. sparowania ze smartfonem.
--- Koniec cytatu ---
Tak. Dostawcą jest HERE. Szkoda jedynie, że nie działa jak here na telefonie. Trasa alternatywna to jakaś porażka - dwie do wyboru przy czym aby zmienić z Szybkiej na krótką trzeba grzebać w ustawieniach. W tel. wystarczy przewijać ekran z wyborem trasy aby odszukać wg. nas najlepszą. Plusem jest natomiast dodawanie punktów pośrednich, czego w standardowym Here nie uświadczymy.
Do minusów jeszcze dodam, że brak pomniejszania i powiększania mapy po ustaleniu trasy za pomocą "szczypnięcia ekranu" za każdym razem trzeba bawić się szczegółami trasy, co nie jest zbyt komfortowe. Mam nadzieję, że oprogramowanie będzie udoskonalane.
Mam pytanie o AndroidAuto. Korzystał już ktoś? U mnie jest jakiś kłopot z dźwiękiem komunikatów. Są wypowiadane bardzo cicho. tym bardziej to drażni jak w tle włączymy muzykę (np. spotify) Muzyka działa w normalnej głośności a przy przy komunikacie o manewrze ścisza do szeptu po czym głośność powraca do normy. W tel ustawiłem całą głośność na max i zero poprawy. :/
Fredo56:
--- Cytuj ---Mam pytanie o AndroidAuto. Korzystał już ktoś? U mnie jest jakiś kłopot z dźwiękiem komunikatów. Są wypowiadane bardzo cicho. tym bardziej to drażni jak w tle włączymy muzykę (np. spotify) Muzyka działa w normalnej głośności a przy przy komunikacie o manewrze ścisza do szeptu po czym głośność powraca do normy. W tel ustawiłem całą głośność na max i zero poprawy. :/
--- Koniec cytatu ---
Korzystam często i tego typu problemów nie zauważyłem.
Komunikaty z nawigacji są mniej więcej głośności muzyki (z radia).
Oczywiście na czas komunikatu radio jest przyciszane, aby nie zakłócało komunikatu nawigacji.
Mój smartfon to LG X power 2
lovelypl:
A jednak dostawcą map jest jest TomTom. Nie zmienia to faktu, że:
1. aktualność map jest tragiczna, na moje oko są z wiosny 2017 (przynajmniej u mnie w mieście taki jest stan) i nie ma aktualizacji (tyle jeśli chodzi o "7 lat aktualizacji" :)).
2. Trasy jakie wytycza są przedziwne - zamiast prowadzić główną drogą, to każe skręcać w jakieś boczne uliczki, żeby zaoszczędzić 100m, a czasowo za to jest gorzej niż główną drogą.
Wolę używać Android Auto - z Mapami Google, albo z Waze. Działa bez problemu.
PvG:
1. Skąd to info, że TomTom? Na stronie Hyundaia w dziale związanym z navi znalazłem logo Here a na stronie Here taki oto artykuł.. hmm..
https://360.here.com/here-maps-will-enable-new-hyundai-owners-to-glide-through-traffic
2. Faktycznie wytyczanie tras jest tragiczne. Brakuje bardzo tras alternatywnych naniesionych na mapie (tak jak w google maps, gdzie szybko można przełączyć się na inną albo takie rozwiązanie jak w Here WeGo - przesunięcia ekranów z wynikami trasy). Poza tym bardzo niewygodne przełączanie pomiędzy trasą szybką a krótką - grzebanie w opcjach trasy. Mam nadzieję, że to wszystko kiedyś poprawią.
Również jako najlepszą alternatywę używam AndroidAuto i Google Maps (albo używałem, bo po zakupie padło mi USB w telefonie (prawdopodobnie ścieżka transferu danych). Co do Waze to nie mam przekonania, bo również nie wytycza od razu alternatywnych wyników a nie lubię tracić czasu na losowaniu odpowiedniej trasy (o ile kiedykolwiek taką wylosuje).
Nawigacja
[#] Następna strona