Autor Wątek: [ix20] Wtryski ix20  (Przeczytany 10149 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcino3d

• HKP
  • **
[ix20] Wtryski ix20
« dnia: 20 Luty 2018, 20:13:29 »
Witam, mam pytanko czy u was tez tak strasznie cykaja wtryski w ix20 silnik 1.4 ? Chyba sie u mnie koncza poniewaz chodza tak glosno jak wtryskiwacze gazu w starym aucie tylko dziwi mnie fakt ze moje auto ma przejechane 49 tys km. Dzis jadac uslyszalem dziwny pisk odglos w kabinie, wyszedlem na zewnatrz i sluchac ze to z pod masko otworzylem ja i przerazil mnie glos tych wtryskow. Mozna wymienic 1 wtrysk jak cos?

Offline kosmos2011

• Giełda
[ix20] Wtryski ix20
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Luty 2018, 20:36:39 »
Wtryskiwacze pasują też od silnika G4FC.

Numer oryginału 35310-2B000

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
[ix20] Wtryski ix20
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Luty 2018, 15:32:23 »
Można wymienić jeden wtrysk, tylko pytanie, czy to ma sen chociażby z uwagi na to, że pozostałe wtryski są w podobnej kondycji. Osobiście uważam, że wskazane piski powodowało inne urządzenie/element osprzętu silnika, a nie same wtryski. Co do głośności pracy wtrysków nie chcę się wypowiadać, bo to odczucie względne. Ale generalnie słychać ich pracę. Zła praca wtrysków, lub ich uszkodzenie najczęściej objawia się problemami z rozruchem czy nierówną pracą silnika. Druga sprawa wtryski w silnikach benzynowych są bardziej trwałe dzięki temu, że są mniej wysilone. Mniejsze wysilenie skutkuje mniejszą precyzją w pracy, która przekłada się na wydłużenie ich żywotności.  Wprawdzie wtryski benzynowe są mniej wrażliwe na złej jakości paliwo, ale to główna z przyczyn ich uszkodzenia.

Offline marcino3d

• HKP
  • **
[ix20] Wtryski ix20
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Luty 2018, 13:32:14 »
Mechanik mówił,że te wtryski niby tak głośno chodzą i są dobre... a piszczenie ucichło na 2 dni i wczoraj znów zaczeło i czasami przestaje i później wraca. Nie wiem co to moze byc, może klima bo w sumie nie włączałem jej jeszcze a nie wiem jak poprzedni właściciel

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
[ix20] Wtryski ix20
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Marzec 2018, 11:33:20 »
Za piszczenie obwiniałbym pasek wieloklinowy osprzętu. Jak bardziej wilgotne powietrze, to siedzi cicho, jak sucho (mróz), to piszczy. Ale to też do skonsultowania z mechanikiem lub kimś doświadczonym.

Offline marcino3d

• HKP
  • **
[ix20] Wtryski ix20
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Marzec 2018, 14:55:34 »
właśnie psaek też wymienił dlatego obstawiam ta klime albo ten wtrysk...jakoś tak mnie to męczy ale mechanik mówi,że on nic nie słyszał bo akurat nie piszczało

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
[ix20] Wtryski ix20
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marzec 2018, 20:37:15 »
Wymiana paska na nowy nie gwarantuje w 100%, że nie będzie słychać pisków. I poprawiam to, co wcześniej napisałem. Pasek w wilgotne dni nie piszczy. W suche piszczy. Jest miedzy innymi o tym mowa w artykule, do którego link wklejam poniżej. Skoro mechanik twierdzi, że wszystko jest ok., to tylko go pochwalić i cieszyć się, że nie naciągną Cię na niepotrzebne koszty. I proszę zacznij od najprostszych i najtańszych rozwiązań, czyli poobserwuj samochód i spróbuj powiązać fakt piszczenia z pogodą. Idzie ocieplenie i opady. Wzrośnie wilgotność powietrza, wtedy pisków nie powinno być. Jeśli  teoria się nie sprawdzi, to wtedy szukać winowajcę. A jak nie chcesz czekać i się jak sam napisałeś „męczyć”, to są preparaty zapobiegające piszczeniu pasków klinowych, przaykładowo: http://allegro.pl/k2-belt-dressing-spray-do-paskow-klinowych-400ml-i7113969396.html
Zastosować i sprawdzić czy pomogło.

Artykuł: https://www.motofakty.pl/artykul/pasek-klinowy-piszczy-przyczyny-naprawa-koszty-poradnik.html

Offline marcino3d

• HKP
  • **
[ix20] Wtryski ix20
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Marzec 2018, 12:56:32 »
Dosłuchałem się... Piszczy dmuchawa :) cały czas jeździłem na poziomie 1 i co jakiś czas właśnie piszczało, jak daje na 3 to juz cisza lub ostatnio całkiem wyłączyłem i też cisza. Ale to już mało ważne.... właśnie zobaczylem plame pod autem, pojechałem i uszczelka pod głowica do wymiany przy przebiegu 49 tyś. Super trwałe te silniki... Tyłe złomów już w swoim życiu miałem i w żadnym tego nie robiłem a tu mi mówią,że koszt około 2000zł - 2500zł

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
[ix20] Wtryski ix20
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marzec 2018, 06:52:19 »
A jakie są inne objawy, które mogłyby sugerować walniętą uszczelkę pod głowicą????? Oprócz plamy ma się rozumieć.

Offline marcino3d

• HKP
  • **
[ix20] Wtryski ix20
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marzec 2018, 09:19:56 »
ubywający płyn, oczywiście byłem pod autem i widać że leje się z pod głowicy i płyn spływa po bloku silnika. Nie dostaje się do oleju tylko wypływa na zewnątrz

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
[ix20] Wtryski ix20
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marzec 2018, 20:53:58 »
Podejrzana sprawa szczególnie patrząc przez pryzmat przebiegu, który muszę przyznać przy roczniku 2011 (bo taki masz w opisie), jest naprawdę malutki. Przyznam, że moje ex i20 też rocznik 2011 przy sprzedaży w listopadzie ubiegłego roku miało przebieg lekko ponad 60 tys., a  muszę przyznać, że bardzo mało nim jeździłem.

Offline marcino3d

• HKP
  • **
[ix20] Wtryski ix20
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Marzec 2018, 08:53:25 »
tak był mało jeżdźony, serwisowany na bieżąco w jednym serwisie i się zastanawiam czy nie spróbować napisać pisma do nich z ta sytuacją i zobaczymy jak się Hyundai odniesie do tego... Czytałem,że nawet FIAT miał dobra wole i komuś tam udzielił 50% zniżki na naprawę

Offline kri$

• Giełda
[ix20] Wtryski ix20
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Marzec 2018, 11:15:04 »
Pisz załatwiaj w Hyundaiu, ja tak załatwiłem amortyzatory z tyłu, ale trwało to pół roku. Na początku olewali, dopiero jak postraszyłem prasą, dobra wola zaraz się znalazła. Nawet serwis był zaskoczony, że udało mi się załatwić.

Offline marcino3d

• HKP
  • **
[ix20] Wtryski ix20
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Marzec 2018, 12:35:31 »
mógłbyś mi podać gdzie najlepiej"uderzyć" napisać z moim problemem ?

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
[ix20] Wtryski ix20
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Marzec 2018, 11:55:57 »
Cytat: "marcino3d"
najlepiej"uderzyć" napisać z moim problemem

Jeśli auto było serwisowane w okresie gwarancji i nadal jest serwisowane w ASO, to proponuje skontaktować się z pracownikiem ASO odpowiedzialnym  za gwarancje i naprawy gwarancyjne. On powinien podpowiedzieć jakiej treści pismo złożyć u niego, które on prześle do centrali Hyundaia do rozpatrzenia. Hyundai co roku przeznacza część środków pieniężnych na  coroczny budżet przeznaczony na tego typu sytuacje, jako tzw. gest handlowy. Być może uwzględnią Twoją prośbę i będą partycypować w części kosztów, czyli nie zapłacisz albo za części, albo za robociznę. A przez jakiś czas ix20 miały problem z uszczelkami głowicy, o czym jest mowa w tym wątku: http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=494

Wiem, że takie działania ze strony Hyundaia mają miejsce, bo w moim przypadku już po okresie gwarancji w i20 wymieniono mi sprzęgło na nowe. Zapłaciłem tylko za jedno łożysko. Chyba oporowe. Ale w moim przypadku była to cicha akcja serwisowa, tzn. jeśli klient zgłaszał uwagi co do pracy sprzęgła (buczenie na tzw. półsprzęgle i szarpanie przy ruszaniu na jedynce), to wymieniali sprzęgła na nowe. Ja zgłaszałem to na trzecim przeglądzie gwarancyjnym i na moje szczęście odnotowali to w swoich systemach informatycznych. Na moment zgłaszania usterki Hyundai nie przewidywał żadnej akcji naprawczej, która zgodnie z wpisami tu na forum w dziale i20 miała miejsce w dużo późniejszym okresie. Wiedząc o tym zacząłem działać w tym kierunku i cała sytuacja z pismem do Hyundaia miała miejsce w listopadzie 2016 roku (gwarancja skończyła się we wrześniu), a wymiana sprzęgła miała miejsce dopiero na wiosnę.  Jak dobrze pamiętam w maju. Trochę to potrwało, ale … Przypadki uszczelek zapewne Hyundai zna, bo faktycznie miały miejsce takie zdarzenia. Pytając nic nie tracisz. Możesz jedynie zyskać. O ile już nie jest zbyt późno, tzn. już gdzieś tej usterki nie zacząłeś naprawiać we własnym zakresie.